Zlatnik Sovereign Edwardvs VII, Australija

Zlatnik sovereign Edwardvs VII, Australija, zlatna kovanica

Nakon smrti kraljice Victorije, britanskoga vladara s najdužim stažem u povijesti, prijestolje Ujedinjenog Kraljevstva preuzeo je njezin najstariji sin čiji se lik nalazi na kovanici zlatnik Sovereign Edwardvs VII.

Cijena: 1.852,01 kuna ili 249,16 eura

Posjedujete li zlatnik Sovereign i želite ga ponuditi za otkup? Svakako nas kontaktirajte. Obratite nam se s povjerenjem i ukoliko samo želite stručnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika. Svojim klijentima nudimo najpovoljniju otkupnu cijenu.  Otkup zlatnih kovanica i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje možemo organizirati i u drugim krajevima regije. Ukoliko vaša kovanica ima dodatnu numizmatičku vrijednost, možemo dogovoriti prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o motivu zlatnika

Budući da je Australija u vrijeme vladavine kralja Edwarda – baš kao što je i danas – bila pod britanskom krunom, u australskim su se kovnicama od lokalno proizvedenog zlata kovale kovanice gotovo identične onima kovanim u Velikoj Britaniji. Jedina razlika između britanskih i australskih kovanica bila je sitna kovnička oznaka na reversu, neposredno iznad godine izdanja.

Vladavina kralja Edwarda VII bila mnogo uspješnija nego što su se njegovi suvremenici usuđivali prognozirati. Budući da o svoje majke, kraljice Victorije, nije dobio podršku kao prijestolonasljednik, Edward VII učinio je sve kako bi on svoga sina Georgea V bolje pripremio za vladarsku funkciju. Zbog toga je sa sinom razvio iznimno prisan odnos koji je bio sličan iznimno čvrstom mentorstvu i prijateljstvu.

Opis numizmatika zlatnik Sovereign Edwardvs VII

Lik britanskoga monarha koji je Ujedinjenim Kraljevstvom i pripadajućim teritorijima vladao od 1901. do 1910. godine nalazi se na aversu (licu) numizmatika zlatnk Sovereign Edwardvs VII. Tekst “EDWARDVS VII D G BRITT OMN REX F D IND IMP” ispisan je kružno oko vladareve biste okrenute u desni profil.

Revers (naličje) kovanice sadrži motiv Svetoga Jurja na konju u borbi sa zmajem, koji je oblikovao Benedetto Pistrucci, poznati britanski medaljar podrijetlom iz Italije. Pri dnu reversa ispisana je godina izdanja svakog pojedinog zlatnika, te inicijali autora reljefa.

Prvo australsko izdanje numizmatika zlatnik Sovereign Edwardvs VII u optjecaj je pušteno 1902. godine, a proizvedeno je u dva milijuna i 813 tisuća primjeraka u kovnici u Sydneyu, četiri milijuna i 267 tisuća primjeraka u kovnici u Melbourneu i još četiri milijuna i 289 tisuća primjeraka u kovnici u Perthu. Kovanje ovog zlatnika u Australiji je nastavljeno sve do 1910. godine, i u tom je razdoblju proizvedeno gotovo 100 milijuna primjeraka.

Ukupna masa u gramima: 7.98

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.2354