Zlatnik 5 dollars Indian Head, Sjedinjene Države

Zlatnik 5 dollars Indian Head, Sjedinjene Države, zlatna kovanica

Zadnje izdanje zlatne kovanice od 5 dolara (“Half Eagle”) koje je bilo proizvedeno prije nego što je uporaba optjecajnih zlatnika u Sjedinjenim Državama bila zabranjena jest zlatnik 5 dollars Indian Head.

Cijena: 2.750,74 kuna ili 366,15 eura

Svojim neobičnim “udubljenim” dizajnom, zlatnik 5 dollars Indian Head predstavlja jedinstveno numizmatičko izdanje u američkoj numizmatičkoj povijesti. Osim ovog zlatnika, identičan “udubljeni” dizajn imao je i zlatnik od dva i pol dolara (“Quarter Eagle”).

Zlatnik 5 dollars Indian Head prvi put se pojavio u optjecaju 1908. godine, a njegova je proizvodnja zaustavljena 1916. godine zbog izbijanja drugog svjetskog rata. Proizvodnja je nastavljena samo još jedne godine između dva sjetska rata, i to 1929. Budući da je samo mali broj primjeraka zadnje godine izdanja bila puštena u optjecaj, kovanice s tom godinom prilično su rijetke, a zbog toga i tražene među numizmatičarima.

Ako posjedujete zlatnik 5 dollars Indian Head koji želite ponuditi za otkup, to možete učiniti kod nas. Vrhunski numizmatički stručnjaci mogu obaviti i procjenu numizmatičke vrijednosti vašeg zlatnika. Otkup zlatnika i plaćanje obavlja se u našem središnjem uredu u Zagrebu, no moguće je dogovoriti preuzimanje i plaćanje u drugim krajevima regije. Ukoliko naši stručnjaci utvrde kako je kovanica numizmatički zanimljiv primjerak, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 5 dollars Indian Head

Umjesto uobičajenog postupka stvaranja slike na kovanici izbočenjima, na aversu (licu) kovanice zlatnik 5 dollars Indian Head pojavljuje se lik indijanca tehnikom udubljivanja. Na indijančevoj glavi okrenutoj u lijevi profil raskošna je perjanica, a iznad je poluktružno ispisana riječ “LIBERTY”. Lijevo od glave polukružno je utisnto šest zvijezda, dok se desno nalazi sedam zvijezda. Pri dnu je utisnuta godina izdanja, a iznad nje nalaze se inicijali autora dizajna.

U središtu reversa zlatnika nalazi se orao sklopljenih krila koji stoji na grani masline, također prikazan tehnikom udubljivanja. Polukružno iznad središnjeg motiva ispisan je tekst “UNITED STATES OF AMERICA”, lijevo od orla nalazi se moto “E PLURIBUS UNUM”, a desno “IN GOD WI TRUST”. Pri dnu, ispod maslinove grane, navedena je nominala zlatnika “FIVE DOLLARS”. Za razliku od ostaloga teksta i slikovnoga motiva u središtu, kovnička je oznaka ispupčena i nalazi se lijevo od maslinove grančice.

Autor dizajna američki je skulptor Bela Lyon Pratt. Zlatnik se kovao u ukupno četiri američke kovnice: Phladelphia, Denver, San Francisco i New Orleans.

Promjer zlatnika: 21,6 milimetara

Obod zlatnika je nazubljen