Zlatnik 300 cruzeiros, 150 godina neovisnosti Brazila

Zlatnik 300 cruzeiros, 150. obljetnica neovisnosti, Brazil

Zlatnik 300 cruzeiros izdan je kao numizmatika 1972. godine u povodu obilježavanja 150. obljetnice neovisnosti Brazila. Kovanica je puštena u optjecaj u jeku vojnoga režima koji je pučem preuzeo vlast u Brazilu 1964. godine i koji je trajao sve do 1985. godine. Zbog toga se na obversu kovanice nalazi lik Emílija Garrastazua Medicija, vojnog diktatora koji je Brazilom vladao od 1969. do 1974. godine.

Cijena: 4.762,03 kuna ili 633,87 eura

Ako posjedujete zlatnik 30 cruzeiros ili bilo koji drugi zlatnik za koji želite obaviti procjenu numizmatičke vrijednosti ili ga ponuditi za otkup, svakako nas kontaktirajte. Putem internetskih stranica Zlatnici nudimo najpovoljnije cijene otkupa zlatnih kovanica. Ukoliko zlatnik ima dodatnu numizmatičku vrijednost, predložit ćemo vam prodaju putem inozemne aukcijske kuće. Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu.

Opis kovanice zlatnik 300 cruzeiros

Osim diktatora Garrastazua Medicija, na obversu se nalazi i lik Pedra, utemeljitelja Brazila kao monarhije neovisne od Portugala. Neovisnost Brazila proglašena je u siječnju 1822. godine. Pedro I u historiografiji se smatra ocem liberalizma u portugalskim zemljama, budući da se tijekom zadnje dvije godine života borio na strani političkih snaga koje su nastojale proširiti liberalne ideale nasuprot apsolutističkih. Zbog toga ga i Portugalci i Brazilci kolokvijalno nazivaju Osloboditelj.

Zlatnik 300 cruzeiros osim likova Emílija Garrastazua Medicija i Pedra I na obversu ima i ispisan naziv zemlje izdanja – Brasil. Na reversu numizmatika utisnuta je mapa Brazila sa zrakama koje izlaze iz središta mape na mjestu gdje se nalazi brazilski glavni grad Brasília i prelijevaju se u svim smjerovima do brazilskih granica. U donjem dijelu reversa ispisana je nominala kovanice od 300 cruzeira.

Novi cruzeiro je bio novčana jedinica Brazila od 1967. do 1986. godine, kada je zbog inflacije bio zamijenjen valutom nazvanom cruzado.

Kovanica zlatnik 300 cruzeiros iskovana je u 50 tisuća primjeraka.