Zlatnik 200 zloty Jan Karski, Poljska

Zlatnik 200 zloty Jan Karski

Stota obljetnica rođenja uglednoga člana poljskoga pokreta otpora, te kasnije emigranta u Sjedinjenim Državama, bila je povod Narodnoj banci Poljske da potkraj travnja 2014. izda zlatnik 200 zloty Jan Karski.

Cijena: 4.899,43 kuna ili 655,04 eura

Ukoliko posjedujete ovaj ili bilo koji drugi zlatnik kovan u Poljskoj ili Europi, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu, no otkup je moguć i u drugim krajevima regije uz poseban dogovor. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice. Ako se utvrdi da je zlatnik numizmatički vrijedan, možemo ga ponuditi na aukciju nekoj od vodećih inozemnih aukcijskih kuća.

Ukratko o motivu zlatnika

Rođen 1914. godine kao Jan Kozielewski, Karski se školovao u visokim poljskim vojnim školama. Na početku II. svjetskog rata Karski je sudjelovao u borbama protiv nacističke agresije kao visoki poljski vojni časnik. Tijekom borbi bio je zarobljen, nakon čega je uspio pobjeći i priključiti se pokretu otpora u Varšavi. U to je vrijeme, u nastojanju da prikrije svoj identitet, promijenio ime u Jan Karski. Zahvaljujući njegovim izvještajima, zapadni saveznici doznali su istinu o zločinima što su ih nacisti počinili nad Židovima u Varšavskom getu.

Potkraj II. svjetskog rata Jan Karski izdao je knjigu u kojoj je detaljno opisao svoja iskustva iz ratom pogođene Poljske. Knjiga je doživjela golem uspjeh.

Nakon rata, Karski se preselio u Sjedinjene Države, gdje je radio kao profesor na sveučilištu Georgetown. Stekao je titulu pravednika kao zaslugu za pomoć Židovima tijekom holokausta.

Opis numizmatika zlatnik 200 zloty Jan Karski

Avers (lice) kovanice zlatnik 200 zloty Jan Karski sadrži raskriljenoga orla s krunom, heraldički motiv poljskoga državnog grba. Iznad orla ispisana je 2014. kao godina izdanja kovanice, a ispod je navedena država izdavateljica “RZECZPOSPOLITA POLSKA” (“Republika Poljska”), te nominala “200 ZŁ” odnosno 200 zlota.

Oblikovno rješenje na reversu (naličju) zlatnika je prilično neobično, budući da u središtu sadrži latentnu sliku potpisa Jana Karskoga, iznad kojeg je utisnut njegov lik u lijevom poluprofilu. Pri dnu kovanice ispisan je tekst “Bylem nikim, to moja misja była wažna” ili u slobodnom prijevodu: “Ja sam nevažan, moja misija je bila važna”.

Osim u zlatu, Narodna banka Poljske izdala je u seriji još dvije kovanice posvećene Janu Karskom, jednu nominale 10 zlota u srebru i drugu nominale 2 zlota od neplemenitih metala.

U nastavku su navedena svojstva zlatnog numizmatika:

Promjer zlatnika: 27 milimetara

Naklada zlatnika: do 2500 komada