Zlatnik 2 denari Ekonomski fakultet Skopje, Makedonija

Zlatnik 2 denari Ekonomski fakultet, Makedonija

Zlatnik 2 denari Ekonomski fakultet Skopje u izdanju Narodne banke Makedonije objavljen je 2000. godine u povodu 50. obljetnice osnutka jedne od najuglednijih makedonskih visokoškolskih institucija.

Cijena: 2.136,15 kuna ili 283,00 eura

Ekonomski fakultet u Skopju osnovan je 1950. godine uredbom makedonske vlade, postavši peti fakultet u sklopu skopskoga Univerziteta “Sv. Kiril i Metodij”. Fakultet je u gotovo sedam desetljeća postojanja izrastao u najprestižnju obrazovnu instituciju u Makedoniji iz područja ekonomskih znanosti.

Ako posjedujete ovaj ili bilo koji drugi zlatnik kovan za potrebe makedonskoga tržišta, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu, no otkup je moguć i u drugim krajevima regije uz poseban dogovor. Naši stručnjaci putem interneta mogu obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice.

Opis kovanice zlatnik 2 denari Ekonomski fakultet

Na aversu (licu) zlatnika nalazi se utisnut motiv zgrade temeljnoga učilišta “Goce Delčev” u kojoj su 1950. godine bili održani prvi satovi nastave novoutemeljenoga skopskog Ekonomskog fakulteta. Kružno uz rub aversa ćiriličnim je pismom ispisan naziv zemlje izdavateljice zlatnika “REPUBLIKA MAKEDONIJA”, a pri dnu je navedena nominala zlatnika “2 DENARI”.

Revers (naličje) zlatnika sadrži zaštitni znak Ekonomskog fakulteta u Skopju – knjigu s kovanicama, ispod koje se nalazi stilizirana maslinova grančica. Znak je obrubljen dvama šestorokutnim poligonima između kojih je, također makedonskim ćiriličnim pismom, u gornjem dijelu ispisano “EKONOMSKI FAKULTET”, a u donjem dijelu “SKOPJE”. Lijevo od znaka okomito je ispisana 1950. godina, a desno je ispisana 2000. godina kao godina obljetnice.

Autor dizajna numizmatika zlatnik 2 denari Ekonomski fakultet makedonska je skulptorica Biljana Unkovska. Zlatnik je iskovan u kovnici Goldmak u Radovišu u nakladi od tisuću primjeraka.

Obod zlatnika: gladak

Promjer zlatnika: 23 milimetara