Zlatnik 5000 tolarjev Željeznica, Slovenija

Zlatnik 5000 tolarjev Željeznica, Slovenija, zlatna kovanica

Austrijski grad Graz i slovensko Celje povezani su 1846. godine željezničkom prugom, čiji je južni krak prva željeznička prometnica izgrađena u Sloveniji. U povodu obljetnice uspostavljanja željezničkog prometa na slovenskom tlu, središnja je banka Slovenije izdala prigodni zlatnik 5000 tolarjev Željeznica.

Cijena: 1.962,24 kuna ili 260,74 eura

Posjedujete zlatnik 5000 dolarjev Željeznica? Želite ga ponuditi za otkup? Svakako nas kontaktirajte. Za vas možemo obaviti i stručnu procjenu njegove numizmatičke vrijednosti. Za vašu kovanicu putem internetskih stranica Zlatnici  nudimo najpovoljniju cijenu u regiji.  Otkup zlatnih kovanica i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje obavljamo i u drugim područjima regije.

Ukratko o motivu sa zlatnika

Pruga Graz – Celje predstavljala je prvu fazu izgradnje slovenskog dijela trase pruge koja je zamišljena da spaja glavni grad Beč s tadašnjom najvećom austrougarskom lukom Trst. Prije početka gradnje, razmatrane su dvije trase, jedna kroz Ptuj a druga kroz Maribor. Odabrana je trasa kroz Maribor budući da je ona bila kraća, a i prolazila je kroz pristupačniji teren.

Prvi vlak na toj je trasi prošao početkom lipnja 1846. godine. Potom je nastavljena izgradnja pruge preko Zidanog Mosta do Ljubljane i dalje prema moru. Cijela trasa od Beča do Trsta bila je dovršena i za promet otvorena u studenome 1856. godine

Opis numizmatika zlatnik 5000 tolarjev Željeznica

Na aversu (licu) kovanice prikazan je detalj lokomotive – pločica sa zakovicama – kraj koje je ispisana nominala zlatnika “5000 TOLARJEV”. U donjem dijelu aversa utisnut je naziv države izdavateljice “REPUBLIKA SLOVENIJA”.

Lokomotiva i vagon iz doba neposredno nakon dovršetka gradnje prve pruge u Sloveniji nalazi se na reversu (naličju) numizmatika zlatnik 5000 tolarjev Željeznica. Kompozicija vlaka okrenuta je udesno, a iznad nje ispisane su dvije godine: godina uspostavljanja željezničkog prometa 1846, te godina obljetnice i izdavanja zlatnika. Ispod lokomotive i vagona ispisan je tekst “PRVA ŽELEZNICA”.

Zlatnik 5000 tolarjev Željeznica proizveden je u tisuću primjeraka u slovačkoj kovnici Kremnica. Autori dizajna su Gorazd i Matjaž Učakar, te Jan Černaj i Drahomir Zobek.

Obod zlatnika: nazubljen

Promjer zlatnika: 24 milimetara