gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Zlatnik 5000 tolarjev Academia Operosorum

Zlatnik 5000 tolarjev Academia Operosorum, Slovenija, zlatna kovanica

Prva znanstvena akademija u Sloveniji utemeljena je 1693. godine, a naziv joj je bio Academia operosorum Labacensium (Akademija radnih Ljubljančana). U povodu 300. obljetnice njezina utemeljenja, središnja banka slovenjije 1993. godine izdala je zlatnik 5000 tolarjev Academia Operosorum.

Cijena: 1.547,01 kuna ili 208,47 eura

Ako posjedujete zlatnik 5000 dolarjev Acade Operosorum i želite ga ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Za vas možemo obaviti i stručnu procjenu numizmatičke vrijednosti kovanice. Za vašu kovanicu nudimo najpovoljniju cijenu u regiji.  Otkup zlatnih kovanica i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje obavljamo i u drugim područjima regije.

Ukratko o motivu zlatnika

Tijekom 16. stoljeća, u Europi se počeo širiti znanstveni i umjetnički rad po uzoru na talijanske akademije. Ta novost nije zaobišla ni Sloveniju, budući da je u to vrijeme ona bila u blizini europskih civilizacijskih tokova.  Akademija ubrzo nakon osnivanja imala 23 člana i to 13 pravnika, šest teologa i četiri liječnika. Među osnivačima te organizacije bili su ljubljanski liječnik Marko Gerbec i pravnik Janez Gregor Dolničar.

Nakon Dolničareve smrti, akademijske aktivnosti su prestale, no kao izravna posljedica Akademije Operosorum Labacensium zaživjela su dva slična udruženja – Društvo crtača (Academia Ineulutorum) i Društvo glazbenika (Academia Philharmonicum Labacensis).

Opis numizmatika zlatnik 5000 tolarjev Academia Operosorum

U središtu aversa (lica) numizmatika zlatnik 5000 tolarjev Academia Operosorum Labacensium nalazi se velikim brojkama ispisana nominala “5000”, dok je u donjem dijelu nominala ispisana slovima “PET TISOČ TOLARJEV”. U gornjem dijelu aversa utisnuta je godina izdanja 1993, a kružno uz rub kovanice ispisano je ime zemlje izdavateljice “REPUBLIKA SLOVENIJA”. Nominala i naziv zemlje odvojene su dvjema stiliziranim pčelama.

Središnji motiv reversa (naličja) zlatnika 5000 tolarjev Academia Operosorum jest košnica oko koje lete pčele. Tekst “ACADEMIA OPEROSORUM LABACENSIUM” nalazi ispisan uz rub kovanice, dok su pri dnu navedene dvije godine – 1693. kao godina utemeljenja Akademije, te 1993. kao godina obljetnice, ali i godina izdanja kovanice.

Autori dizajna zlatnika su Danio Riznar i Vincenc Vipotnik. Kovanica je iskovana u Zlatarni Celje u dvije tisuće primjeraka.

Obod kovanice je nazubljen

Promjer kovanice je 24 milimetara

Ukupna masa u gramima: 7

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.2025