Zlatnik Sovereign Georgivs V, Južna Afrika

Zlatnik Sovereign Georgivs V, Južna Afrika

Tijekom vladavine britanskoga kralja Georgea V, koji je na tronu Ujedinjenoga Kraljevstva bio od 1910. do 1936. godine, u nekoliko kovnica diljem svijeta kovan je popularni zlatnik Sovereign Georgivs. Kovnica u južnoafričkome gradu Pretoriji također je bila mjesto proizvodnje ove zlatne kovanice, zajedno s kovnicama u Australiji, Kanadi i Velikoj Britaniji.

Cijena: 2.513,46 kuna ili 333,23 eura

Ako posjedujete zlatnik Sovereign Georgivs V, te ga želite ponuditi za otkup, svakako nas kontaktirajte. Za vas možemo obaviti i stručnu procjenu njegove numizmatičke vrijednosti. Za vašu kovanicu putem internetskih stranica Zlatnici  nudimo najpovoljniju cijenu u regiji.  Otkup zlatnih kovanica i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Bude li vaša kovanica procijenjena kao numizmatički vrijedan zlatnik, predložit ćemo vam prodaju putem inozemne aukcijske kuće. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje obavljamo i u drugim područjima regije.

Opis numizmatika zlatnik Sovereign Georgivs

Vladavina britanskoga monarha nad Južnom Afrikom započela je upravo s kraljem Georgeom V. Godinu dana prije nego što će preuzeti tron, britanski je parlament donio zakon o Južnoj Africi kojim je ujedinio četiri britanske kolonije na afričkome jugu u jednu državu: Rt Dobre Nade, Natal, Kolonija Rijeke Orange i Transvaal. Nova je država stavljena pod britansku krunu.

Bista kralja Georgea V okrenuta u lijevi profil utisnuta je na avers (lice) numizmatika zlatnik Sovereign Georgivs. Kružno oko monarhove glave ispisan je tekst “GEORGIVS V D G BRITT OMN REX F D IND IMP”. Postoje dva izdanja ove zlatne kovanice koja se neznatno razlikuju. Prvo izdanje kovano je u razdoblju od 1923. do 1928. godine, a drugo od 1929. do 1932. godine. Jedina razlika između dva izdanja jest veličina kraljeve biste, koja je u drugome izdanju neznatno veća.

Na reversu (naličju) kovanice zlatnik Sovereign Georgivs prikazan je lik Svetoga Jurja ranokršćanskoga sveca i mučenika, u dramatičnoj sceni borbe sa zmajem. Sveti Juraj s isukanim mačem sjedi na propetome konju i svladava svojeg protivnika. Ovaj motiv nalazi se na najvećem broju zlatnika Sovereign koji su kovani u zadnja dva stoljeća. Izdanje kovano u Pretoriji u Južnoj Africi ima kovničku oznaku “SA” koja je utisnuta sitnim slovima u podnožju reversa, odmah iznad godine izdanja.

Prve dvije godine izdavanja, zlatnik Sovereign Georgivs u Južnoj se Africi kovao u nevelikim tiražama, ali je kasnijih godina naklada dramatično povećana, tako da sve do 1931., godišnja naklada nikada nije bila manja od šest milijuna primjeraka. Vrhunac proizvodnje dostignut je 1928. godine kada je iz južnoafričke kovnice u optjecaj pušteno rekordnih 18 milijuna i 235 tisuća komada ovoga zlatnika.

Osim zlatnika Sovereign, u Južnoj se Africi proizvodio i zlatnik 1/2 Sovereign s likom kralja Georgea V.