Zlatnik 10 rublei Nikolaj II, Carska Rusija

Numizmatika, zlatnik 10 rublei Nikolaj II, zlatna kovanica

Zadnji ruski car, koji je nakon 23 godine vladavine bio prisiljen abdicirati pod pritiskom revolucionarnih zbivanja, nalazi se na kovanici zlatnik 10 rublei Nikolaj II. Upravo tijekom njegove vladavine ruski je imperij transformiran od jedne od najjačih svjetskih sila u ekonomski i vojno potpuno uništenu državu.

Cijena: 2.548,24 kuna ili 339,20 eura

Ako posjedujete zlatnik 10 rublei Nikolaj II, te ga želite ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Za vas možemo obaviti i stručnu procjenu numizmatičke vrijednosti kovanice. Za vašu kovanicu nudimo najpovoljniju cijenu u regiji.  Otkup zlatnih kovanica i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje obavljamo i u drugim područjima regije. Ako procijenimo da je vaša kovanica numizmatički vrijedna, možemo organizirati prodaju putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o motivu zlatnika

Politički oponenti ruskoga cara Nikolaja oponenti proizvali su ga “krvavi Nikolaj” budući da se sa svojim neistomišljenicima nemilosrdno fizički obračunavao, a pokrenuo je i nekoliko vojnih poduhvata čija je veličina bila bez presedana u ruskoj povijesti.

Nikolaj II uvukao je Rusiju u 1. svjetski rat, koji je odnio više od tri milijuna života samo u Rusiji. Nekompetentno vođenje vojnih operacija koje su dovele do katastrofalnog poraza bio je jedan od glavnih razloga februarske, a zatim i oktobarske revolucije 1917. godine i sloma dinastije Romanov kojoj je Nikolaj II pripadao.

Opis kovanice zlatnik 10 rublei Nikolaj II

Kovanica zlatnik 10 rublei Nikolaj II na aversu (licu) ima carev lik bez vladarskih obilježja okrenut u lijevi profil. Kružno oko careve glave ćiriličnim je slovima lijevo i desno ispisan tekst “Б.М. НИКОЛАИ II ИМЕРАТОРЪ И САМОДЕРЖЕЦЪ ВСЕРОСС.”, na latinici “B. M. Nikolai II Imperator I Samoderžec Vseross.”

Dvoglavi orao s krunom i vladarskom lentom nalazi se na reversu (naličju) zlatnog numizmatika od 10 rubalja. Na oslovim prsima postavljen je grb s likom Juraja Pobjednika na konju, a na krilima su prikazani grbovi ruskih imperijalnih zemalja. Orao u kandžama desne noge drži žezlo, a u kanžama lijeve vladarsku bulu. Polukružno ispod orla ispisana je nominala od 10 rubalja ćiriličnim pismom “10 рублей” i u nastavku godina izdanja s kraticom “г”. Kovnička oznaka i inicijali medaljara koji je dizajnirao kovanicu nalaze se utisnuti na obod numizmatika zlatnik 10 rublei Nikolaj II.

Zlatnik s navedenim dizajnom i likom cara Nikolaja II prvi put je u optjecaj pušten 1898. godine u 200 tisuća primjeraka. Godinu dana kasnije, naklada je povećana čak 138 puta, odnosno, proizvedeno je čak 27 milijuna i 600 tisuća komada zlatnih kovanica. Zadnje izdanje ovoga zlatnika iskovano je 1911. godine.