Zlatnik 1000 kuna Andrija Mohorovičić, Hrvatska

Zlatnik 1000 kuna Andrija Mohorovičić, Hrvatska, zlatna kovanica

Lik glasovitog hrvatskog seizmologa i metereologa nalazi se na kovanici zlatnik 1000 kuna Andrija Mohorovičić što ga je 2007. godine izdala Hrvatska narodna banka u povodu 150. obljetnice njegova rođenja.

Cijena: 2.238,14 kuna ili 296,73 eura

Posjedujete li zlatnik 1000 kuna Andrija Mohorovičić ili pak bilo koji drugi hrvatski zlatnik, a koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu putem e-maila ili telefonski. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama, no otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije uz prethodni dogovor. Naši stručnjaci besplatno će putem interneta obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice koju je potom potrebno potvrditi izravnim uvidom u izvornost i očuvanost zlatnika. Ukoliko utvrdimo da se radi o numizmatički vrijednome izdanju, zlatnik je moguće ponuditi na prodaju putem neke od uglednih svjetskih aukcijskih kuća.

Ukratko o motivu zlatnika

Najveći doprinos što ga je Andrija Mohorovičić dao svjetskoj znanosti teorijska je postavka strukture zemljine kore, koja je po njemu dobila naziv Mohorovičićev diskontinuitet, a koji se u stručnim geološkim i seizmološkim krugovima naziva skraćeno Moho. Radi se o teorijskoj pretpostavci koja utvrđuje kako se u dubini od prosječno 7 kilometara ispod oceana, te 30 do 50 kilometara ispod kontinentalne kore nalazi diskontinuitet između dva zemljina sloja – površinskom i prvom u nizu dubinskih slojeva.

Mohorovičić je svoju teorijsku postavku razvio na temelju podataka o potresu što se 1910. godine dogodio u okolici Zagreba.

U drugoj polovici 20. stoljeća američki i ruski znanstvenici nastojali su bušotinama prodrijeti do granice između dvaju slojeva koju je teorijski predvidio Mohorovičić, no zasad ti pokušaji nisu urodili plodom. Dosezanje Mohorovičićeva diskontinuiteta i dalje predstavlja važan znanstveni cilj.

Opis numizmatika zlatnik 1000 kuna Andrija Mohorovičić

Simbolički prikaz zemlje, te uvećani detalj površinskog ili Moho sloja, nalazi se na aversu (licu) numizmatika zlatnik 1000 kuna Andrija Mohorovičić. Lijevo od središnjeg motiva utisnut je državni grb Republike Hrvatske, a polukružno uz gornji rub aversa navedena je država izdavateljica “REPUBLIKA HRVATSKA”, te 2007. kao godina izdanja. Pri dnu aversa nalazi se ispisana nominala zlatnika “1000 KUNA”.

Revers (naličje) zlatnika sadrži lik znanstvenika Andrije Mohorovičića okrenut u desni poluprofil. Kružno oko njegove glave ispisano je “ANDRIJA MOHOROVIČIĆ”, te godine njegova rođenja i smrti “1857-1936”.

Zlatnik je iskovan u dvije tisuće primjeraka u Hrvatskom novčarskom zavodu u Zagrebu. Kovanicu je oblikovao hrvatski skuptor i medaljar Stjepan Divković.

Obod zlatnika: gladak

Promjer zlatnika: 22 milimetara