Zlatnik 20000 tolarjev Tolar, Slovenija

Zlatnik 20000 tolarjev Tolar, 10 let, 10 godina, Slovenija, zlatna kovanica

Republika Slovenija 2001. godine slavila je desetu obljetnicu neovisnosti, te izdavanja tolara, službene slovenske nacionalne valute. Tim je povodom središnja banka Slovenije izdala prigodni zlatnik 20000 tolarjev Tolar.

Cijena: 0,00 kuna ili 318,80 eura

Ukoliko posjedujete zlatnik 20000 tolarjev koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup slovenskih i europskih zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama. Uz prethodni dogovor, otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije. Naši stručnjaci besplatno će za vas putem interneta obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice koju je potom potrebno potvrditi izravnim uvidom u izvornost i očuvanost zlatnika.

Ukratko o motivu zlatnika

Slovenski je tolar kao nacionalna valuta zamijenio jugoslavenski dinar 8. listopada 1991. i to istoga dana kada je Republika Slovenja formalno prekinula sve političke veze s Jugoslavijom. Odnos tolara i dinara u trenutku zamjene bio je jedan prema jedan.

Tolarske novčanice isprva na sebi nisu imale naziv, budući da su otisnute u vrijeme kada slovenski parlament još nije donio odluku o nazivu nacionalne valute. No, u idućih godinu dana nakon uvođenja, u optjecaj su se počele puštati kvalitetnije novčanice s motivima poznatih Slovenaca, te sa standardnim obilježjima kakve imaju sve papirnate valute svijeta.  Osim novčanica, u optjecaj su u desetogodišnjem razdoblju puštane i kovanice s nominalama od 10 stotnina do 10 tolara.

Slovenska nacionalna valuta zamijenjena je eurom 2007. godine, nakon nešto više od petnaest godina postojanja.

Opis numizmatika zlatnik 20000 tolarjev Tolar

Nominala zlatne kovanice, “20000 tolarjev” prominentno je ispisana na aversu (licu) zlatnika. U donjem desnom kvadrantu aversa naveden je naziv zemlje izdavateljice zlatne kovanice “Republika Slovenija”, te 2001. kao godina izdanja. Avers ne sadrži nikakve druge grafičke elemente.

Na reversu (naličju) numizmatika zlatnik 20000 tolarjev Tolar koncentričnim je krugovima naglašeno slovo “O” u riječi “TOLAR” u središtu. Okomito na slovo “R” iz riječi “TOLAR” ispisan je tekst “Samostojna Slovenija”, a također godine 1991. i 2001. kojima se utvrđuje deseta obljetnica slovenske samostalnosti.

Zlatnik je proizveden u slovačkoj kovnici Mincovna Kremnica u tisuću komada. Prvi dan puštanja zlatnika na tržište bio je 8. listopada 2001. godine. Autor dizajna su Matevž Čelik, Domen Fras i Vasja Semolič.

Promjer zlatnika: 24 milimetara

Obod zlatnika: nazubljen