Zlatnik 5 denari Egzodus, Makedonija

Zlatnik 5 denari egzodus na Makedoncite od Egejskiot Del Na Makedonija

Kao posljedica građanskoga rata u Grčkoj, 1948. godine dogodila se velika migracija Makedonaca iz Egejske Grčke prema zapadu u kojoj je sudjelovalo na desetke tisuća izbjeglica. U znak prisjećanja na pedesetu obljetnicu toga događaja, središnja banka Makedonije 1998. godine izdala prigodni zlatnik 5 denari Egzodus.

Cijena: 2.277,49 kuna ili 303,16 eura

Među najvećim žrtvama egzodusa bila su djeca. Egzodus je upravo započeo naredbom grčke privremene vlade da se djeca autohtonih egejskih Makedonaca premjeste izvan ratom zahvaćene zone. Bio je to okidač koji je pokrenuo masovan val migracije u područje današnje Republike Makedonije.

Ako posjedujete zlatnik koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup europskih zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama. Uz prethodni dogovor, otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije. Naši stručnjaci besplatno će za vas putem interneta obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice koju je potom potrebno potvrditi izravnim uvidom u izvornost i očuvanost zlatnika.

Opis numizmatika zlatnik 5 denari Egzodus

Reljef izrađen na temelju autentične fotografije majke i troje djece izbjeglica iz egejskoga dijela Makedonije nalazi se na aversu (licu) zlatnika. Polukružno iznad majke s djecom ćiriličnim je slovima ispisana riječ “Егзодус” (“Egzodus”), dok je ispod središnjeg motiva aversa također ćirilicom navedena obljetnica “50 години” (“50 godini”). Lijevo i desno ispisane su godina egzodusa (1948) i godina obljetnice (1998).

Revers (naličje) numizmatika zlatnik 5 denari Egzodus sadrži logotip Udruženja djece izbjeglica iz egejskog dijela makedonije: stilizirano dijete s raširenim rukama. Naziv zemlje izdavateljice zlatnika “Република Македонија” (“Republika Makedonija”) ispisan je kružno oko logotipa. Pri dnu se nalazi nominala zlatnika 5 дeнари” (“5 denari”).

Zlatnik je 1998. godine iskovan u 1500 primjeraka u makedonskoj kovnici Goldmak u Radovišu. Autorica dizajna je Biljana Unkovska.

Promjer zlatnika: 23,8 milimetara