Zlatnik 1000 kuna dr. Franjo Tuđman, Hrvatska

Zlatnik 1000 kuna dr. Franjo Tuđman prvi predsjednik Republike Hrvatske

Lik prvog predsjednika neovisne Republike Hrvatske središnji je motiv numizmatika zlatnik 1000 kuna dr. Franjo Tuđman, koji je kovan i u optjecaj pušten dvije godine prije njegove smrti.

Cijena: 2.238,14 kuna ili 296,73 eura

Ukoliko posjedujete ovaj ili bilo koji drugi zlatnik kovan za hrvatsko tržište, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu, no otkup je moguć i u drugim krajevima regije uz poseban dogovor. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice. Ako se utvrdi da je zlatnik numizmatički vrijedan, možemo ga ponuditi na aukciju nekoj od vodećih inozemnih aukcijskih kuća.

Ukratko o motivu zlatnika

Dr. Franjo Tuđman utemeljitelj je i prvi predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, političke stranke koja je 1990. godine, odnijela premoćnu pobjedu na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj nakon drugog svjetskog rata. Tuđman je također dva puta pobijedio na izravnim predsjedničkim izborima, 1992. i 1997. godine. Dužnost predsjednika Republike Hrvatske obnašao je sve do smrti u prosincu 1999. godine.

Rođen 1922. godine u Velikom Trgovišću, Franjo Tuđman sudjelovao je u antifašističkom pokretu od 1941. godine. Studirao je na višoj vojnoj akademiji, te je stekao čin general-majora Jugoslavenske narodne armije. Zbog svojih pogleda na hrvatsko nacionalno pitanje, izbačen je iz Saveza komunista, te je dva puta bio kažnjen zatvorskim kaznama, najprije 1972. godine, a potom i devet godina kasnije.

Opis numizmatika zlatnik 1000 kuna dr. Franjo Tuđman

Središnji motiv reversa (naličja) numizmatika zlatnik 1000 kuna dr. Franjo Tuđman jest Tuđmanov lik u lijevom poluprofilu. Kružno oko glave ispisan je tekst u dva reda “PRVI PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE DR. FRANJO TUĐMAN”. Desno od glave polukružno je naveden datum rođenja Franje Tuđmana: “14. SVIBNJA 1922.”

Avers (lice) zlatne kovanice u središtu sadrži predsjednički grb Republike Hrvatske, s pet povijesnih grbova hrvatskih zemalja postavljenih kružno oko šahovnice. Na vrhu se nalazi lenta, hrvatska trobojnica s utisnutim slovima “RH”. Iznad grba utisnuta je nominala zlatnika “1000 KUNA”, a lijevo i desno od nominale ispisan je tekst “REPUBLIKA HRVATSKA”. Pri dnu grba ispisana je razdvojeno 1997. kao godina izdanja, te je utisnut vijenac od hrastove i lovorove grančice.

Osim u zlatu, Hrvatska narodna banka izdala je i dva prigodna srebrnjaka s likom predsjednika Tuđmana, jedan nominale 150 kuna, te drugi nominale 200 kuna.

U nastavku navodimo svojstva numizmatika zlatnik 1000 kuna dr. Franjo Tuđman:

Obod zlatnika: gladak

Promjer zlatnika: 22 milimetara

Naklada zlatnika: 3000 komada

Autor dizajna: Kažimir Hraste