Zlatnik 5000 dinara Olimpijske igre Sarajevo, SFRJ

Numizmatika, zlatnik, kovanica 5000 dinara, 14. zimske olimpijske igre Sarajevo, SFRJ

Zimska olimpijada održana 1984. godine u Bosni i Hercegovini bila je povod izdavanju serije od tri numizmatika zlatnik 5000 dinara Olimpijske igre Sarajevo.

Cijena po komadu: 1.945,56 kuna ili 260,95 eura

Domaćin 14. zimskih olimpijskih igara proglašen je u svibnju 1978 na sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora, a za organizaciju olimpijade te su se godine natjecali još i japanski Sapporo, te švedski Gothenburg.

Kovanice je izdala Narodna banka Jugoslavije, a u vrijeme izdavanja bile su službeno sredstvo plaćanja.

Posjedujete li zlatnik 5000 dinara Olimpijske igre Sarajevo? Želite li ga ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Za naše klijente obavljamo stručnu procjenu vrijednosti zlatnika. Numizmatički atraktivne primjerke možemo ponuditi na prodaju putem inozemne aukcijske kuće. Zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz poseban dogovor, otkup obavljamo i u drugim dijelovima regije.

Opis serije numizmatika zlatnik 5000 dinara Olimpijske igre Sarajevo

Prva kovanica zlatnik 5000 dinara Olimpijske igre Sarajevo na reversu (naličju) imala je popularnu pahuljicu, službeni znak igara. Iznad pahulice utisnuto je pet olimpijskih krugova, a kružno oko ta dva motiva, uz rub kovanice ispisan je tekst “XIV ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE” i “SARAJEVO ’84”. Kovanica je izdana 1982. godine.

Zlatnik 5000 dinara Olimpijske igre Sarajevo, Josip Broz Tito, SFRJ

Drugi zlatnik u seriji na reversu je imao lik Josipa Broza Tita, preminulog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (na vrhu stranice). Tekst koji je bio postavljen kružno oko Titova lika bio je identičan tekstu koji se nalazi na reversu prve kovanice u seriji: “XIV ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE” i “SARAJEVO ’84”. Godina izdanja ove kovanice jest 1983.

Numizmatika, zlatnik, kovanica 5000 dinara, 14. zimske olimpijske igre, Sarajevo, baklja, SFRJ
Stilizirana olimpijska baklja nalazi se na reversu treće zlatne kovanice u seriji. Tekst u krugu oko motiva isti je kao i na reversu prve dvije kovanice. Kovanica je izdana 1984. godine

Sva tri numizmatika zlatnik 5000 dinara Olimpijske igre Sarajevo izdanih u seriji imaju identičan dizajn aversa (lica). U središtu zlatne kovanice nalaze se dva polja. U lijevom polju utisnut je zaštitni znak olimpijskih igara u Sarajevu, a u desnom polju grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije sa šest baklji. Kružno oko dva središnja motiva aversa ispisan je latiničnim i ćiriličnim slovima naziv zemlje izdavateljice: “SFR JUGOSLAVIJA”.

Pri dnu, utisnuta je nominala 5000 dinara, koja je označena ćiriličnim i latiničnim slovom “D” postavljenima lijevo i desno od nominale. Iznad središnjih motiva utisnut je kovnički znak (dva čekića) i godina izdanja.

Svaki od tri zlatnika iz serije izdana su u nakladi od po 55 tisuća primjeraka.

Obod kovanice je nazubljen

Promjer kovanice: 24 milimetara

Ukupna masa u gramima: 8

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.2315