gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Jednostruki dukat kralj Aleksandar I

Jednostruki dukat kralj Aleksandar, Kraljevina Jugoslavija

Kovanica jednostruki dukat kralj Aleksandar I sadrži lik kralja Jugoslavije koji je na tronu države južnoslavenskih zemalja bio od 1921. pa sve do smrti 1934. godine.

Cijena: 1.040,40 kuna ili 140,52 eura

Kralj Aleksandar rođen je 1888. godine u Cetinju, tadašnjem glavnom gradu Crne Gore u obitelji Petra II. Karađorđevića i princeze Ljubice Petrović-Njegoš, kćeri crnogorskoga kralja Nikole I. Djetinjstvo je proveo u Crnoj Gori, a visoku je školu završio u Ženevi.

Ako u svome posjedu imate ovaj jednostruki dukat koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike iz regije i svih krajeva svijeta otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u drugim krajevima regije. Vrhunski numizmatički stručnjaci obavit će za vas procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost. Ukoliko se utvrdi da kovanica ima vrijednost znatno veću od vrijednosti zlata od kojega je izrađena, možemo organizirati prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o motivu zlatnika

Prijestolje tadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i formalno preuzima u kolovozu 1921. godine, nakon što je od 1914. sedam godina bio regent Kraljevine i to za života njegova oca, kralja Petra I. Karađorđevića. U razdoblju regenture doživio je u prosincu 1918. godine stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Tijekom njegove vladavine, politički su se odnosi u zemlji više puta žestoko zaoštravali. No, kralj Aleksandar svojim djelovanjem nije uspio smiriti političke tenzije, nego ih je štoviše raspalio, stvorivši brojne političke neprijatelje.

Vladavina kralja Aleksandra završila je atentatom u listopadu 1934. godine tijekom službenog, državničkog posjeta Francuskoj.

Opis numizmatika jednostruki dukat kralj Aleksandar

Lik kralja okrenutog u lijevi profil nalazi se na aversu (licu) numizmatika jednostruki dukat kralj Aleksandar. Kružno oko vladareve glade ćiriličnim je pismom ispisan tekst “ALEKSANDAR I KRALJ JUGOSLAVIJE”. U donjem dijelu kovanice utisnut je žig ili punca sa žitnim klasjem ili pak mačem s dvije ptice, ovisno o godini izdanja.

U središtu reversa (naličja) kovanice jednostruki dukat kralj Aleksandar nalazi se dvoglavi orao raskriljenih krila s krunom na vrhu. Oko orla latiničnim je pismom ispisan tekst “KRALJEVINA JUGOSLAVIJA” i u nastavku godina izdanja kovanice. Na dnu reversa ćiriličnim i latiničnim pismom ispisana je nominala “1 DUKAT”.

Jednostruki dukat kralj Aleksandar u optjecaju se prvi put pojavio 1931, i te je godine iskovan u dva izdanja u ukupnom broju od 200 tisuća primjeraka. Izdanje iz 1932. godine proizvedeno je u 70 tisuća primjeraka, izdanje iz 1933. u 40 tisuća, a zadnje izdanje iz 1934. u svega dvije tisuće.

Autori dizajna: Richard Placht i Joseph Prinz

Obod kovanice: nazupčan

Promjer kovanice: 19,75 milimetara

Ukupna masa u gramima: 3.48

Udio mase zlata: 0.986

Masa čistog zlata u uncama: 0.1103