Zlatnik 100 lire Pivs XI, papa, Vatikan

zlatnik 100 lire Pivs XI, papa, Vatikan, zlatna kovanica

Papa Pio XI, čiji se lik nalazi na kovanici zlatnik 100 lire Pivs XI, rodio se u Milanu 1857. godine kao Achille Ratti u obitelji bogatog industrijalca svile. Za katoličkog svećenika zaređen je 1879. godine, nakon čega se posvetio akademskoj karijeri u Katoličkoj crkvi. Na čelo kardinalskog zbora kao papa izabran je u veljači 1922. godine.

Cijena: 2.848,36 kuna ili 378,26 eura

U doba pontifikata pape Pia XI, Vatikan je s Italijom sklopio tzv. Lateranski sporazum, kojim su nakon mnogih godina zategnutih odnosa napokon uređena međusobna prava i obveze dviju država. Stoga je, formalno gledajući, u veljači 1929. godine papa Pio XI postao prvi šef novoutemeljene države Vatikan. Kao moto svoga pontifikata, papa Pio XI odabrao je riječi “Mir Kristov u kraljevstvu Kristovu”.

Ako u svome posjedu imate zlatnik 100 lire Pivs XI koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike kovane diljem Europe i svijeta otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u drugim krajevima regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će za vas procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost. Utvrdi li se da kovanica ima vrijednost znatno veću od vrijednosti zlata od kojega je izrađena, možemo organizirati prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis kovanice zlatnik 100 lire Pivs XI

Lik pape Pija XI okrenutog u desni profil i odjevenog u tradicionalnu papinsku odoru nalazi se na aversu (licu) numizmatika zlatnik 100 lire Pivs XI. Lijevo od glave ispisan je tekst PIVS XI PONT, a desno MAX ANNO zajedno s oznakom izdanja. Na reversu (naličju) kovanice prikazan je stilizirani lik Isusa Krista s djetetom pred nogama. Krist u rukama drži bulu i žezlo. Lijevo i desno od Kristovih nogu ispisana je nominala kovanice “LIRE 100”. Kružno uz rub kovanice ispisan je tekst STATO DELLA CITTA DEL VATICANO. Na dnu reversa ispisana je godina izdanja.

Postoje dva izdanja izdanja numizatika zlatnik 100 lire Pivs XI. Redovno izdanje kovano je u razdoblju od 1929. do 1935. godine. Svako od ovih izdanja na aversu ima oznaku rimskim brojkama od VIII do XIV. Posebno ili jubilarno izdanje ima dvostruku godinu izdanja, 1933. i 1934, utisnutu lijevo i desno iznad nominale LIRE 100.

Također, od 1936. do 1938. godine izdavana je zlatna kovanica nominale 100 lira s likom pape Pija XI koja je imala manju masu i promjer od kovanica iz prethodnih godina. Težina joj je iznosila 5,19 grama, a promjer 20,5 milimetara, dok su zlatnici iz prethodnih godina imali težinu 8,8 grama i promjer 23,5 milimetara.