Zlatnik 500 kuna Dan državnosti, Republika Hrvatska

Zlatnik 500 kuna Dan državnosti, povijesni grbovi Republike Hrvatske

Hrvatska narodna banka 1995. godine izdala je zlatnik 500 kuna Dan državnosti u povodu pete obljetnice konstituiranja prvog višestranačkog Sabora Republike Hrvatske 30. svibnja 1990. godine.

Cijena: 1.114,58 kuna ili 146,52 eura

Danas se taj dan obilježava kao Spomendan Hrvatskoga sabora, dok se kao Dan državnosti slavi 25. lipnja, i to u spomen na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno izglasao Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, nakon čega je od  zemalja svijeta zatraženo međunarodno priznanje.

Posjedujete zlatnik 500 kuna Dan državnosti koji želite ponuditi za otkup? Želite stručnu procjenu njegove numizmatičke vrijednosti? Svakako nas kontaktirajte. Vašu kovanicu možete prodati putem internetskih stranica Zlatnici  po najpovoljnijoj cijeni u regiji.  Otkup zlatnih kovanica i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Bude li vaša kovanica procijenjena kao numizmatički zanimljiva, predložit ćemo vam prodaju putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 500 kuna Dan državnosti

Središnji motiv aversa (lica) kovanice zlatnik 500 kuna Dan državnosti hrvatski je barjak s državnim grbom. Ispod barjaka utisnuta je nominala kovanice “500 KUNA”, dok je kružno uz obod aversa ispisan naziv države izdavateljice zlatnika “REPUBLIKA HRVATSKA”. Lijevo i desno utisnuta su dva datuma 30.V.1990. i 30.V.1995. koji označavaju razdoblje obljetnice. Pri dnu je ispisana prigoda izdavanja zlatnika: “DAN DRŽAVNOSTI”.

Na reversu (naličju) kovanice u kvadratima heraldičkog motiva hrvatske šahovnice utisnuto je pet povijesnih grbova hrvatskih zemalja.

U gornjem lijevom dijelu reversa utisnut je grb Slavonije koji sadrži šestokraku zvijezdu i kunu omeđenu dvjema gredama. Grb u gornjem desnom dijelu kovanice jest grb Dalmacije s tri okrunjene lavlje (ili leopardove) glave posložene u obrnuti trokut. Najstariji poznati hrvatski grb nalazi se u središtu reversa, a sadrži šestokraku zvijezdu koja predstavlja zvijezdu Danicu ispod koje je postavljen luk mladog mjeseca okrenut prema gore. Istarski grb s kozom okrenutom ulijevo nalazi se kao motiv donjeg lijevog dijela reversa, a grb Grada Dubrovnika s dvije grede postavljen je dolje desno. Revers ne sadrži nikakav natpis ili tekst.

Zlatnik 500 kuna Dan državnosti iskovan je u četiri tisuće primjeraka, a u optjecaj je prvi puta pušten 22. svibnja 1995. godine. Autor dizajna je Damir Mataušić.

Obod kovanice je gladak i bez natpisa.

Promjer kovanice je 18 milimetara.