Zlatnik 20000 tolarjev Šahovska olimpiada Bled, Slovenija

Zlatnik 20000 tolarjev Šahovska olimpiada Bled, Slovenija

Na slovenskom je Bledu 2002. godine održano najveće svjetsko natjecanje šahista, i tim je povodom Narodna banka Slovenije izdala prigodni zlatnik 20000 tolarjev Šahovska olimpiada Bled.

Šahovska olimpijada službeno je natjecanje međunarodnog udruženja šahista što ga organizira Svjetska šahovska federacija (FIDE) svake parne godine.  Prije drugog svjetskog rata, šahovska se olimpijada znala održavati dvije godine zaredom.  Na Bledu je održana 35. po redu šahovska olimpijada, na kojoj je sudjelovalo 135 timova iz 130 zemalja svijeta. Olimpijada je također ugostila i 90 ženskih timova iz 85 zemalja.

Cijena: 2.265,27 kuna ili 300,83 eura

Ukoliko posjedujete ovaj ili bilo koji drugi zlatnik kovan za potrebe slovenskoga tržišta, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu, no otkup je moguć i u drugim krajevima regije uz poseban dogovor. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice.

Opis numizmatika zlatnik 20000 tolarjev Šahovska olimpiada

Konjić u skoku i njegova sjena nalaze se na aversu (licu) numizmatika zlatnik 20000 tolarjev Šahovska olimpiada. Avers je grafički oblikovan tako da je podijeljen na dva polukruga koji predstavljaju crno i bijelo šahovsko polje. Kružno oko središnjeg motiva ispisan je tekst “REPUBLIKA SLOVENIJA” te u nastavku 2002. kao godina izdanja. Na aversu se također nalazi navedena i nominala zlatnika: “20000 TOLARJEV”.

I refevers (naličje) zlatne kovanice također je podijeljen na dva polukruga. U svakom su polukrugu dvaput su posložene sve šahovske figure, jednom kao bijele figure, a drugi put kao crne. Kružno oko figura ispisan je tekst “35. ŠAHOVSKA OLIMPIADA BLED 2002”.

Autor dizajna kovanice zlatnik 20000 tolarjev Šahovska olimpiada slovenski je dizajner hrvatskoga podrijetla Miljenko Licul. Zlatnik je izrađen u slovačkoj kovnici Mincovna Kremnica u nakladi od 500 komada.

Promjer zlatnika: 24 milimetara

Obod kovanice: nazubljen