Zlatni dukat Hrvatski dinar Ruđer Bošković, Hrvatska

Zlatni dukat Hrvatski dinar Ruđer Bošković, Hrvatska

Izdan u povodu povlačenja hrvatskog dinara iz optjecaja, te uvođenja kune kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj, zlatni dukat Hrvatski dinar Ruđer Bošković u optjecaj je pušten u svibnju 1994. godine.

Cijena: 1.115,51 kuna ili 147,89 eura

Ako posjedujete zlatni dukat Hrvatski dinar Ruđer Bošković koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu putem e-maila ili telefonski. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama, no otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije uz prethodni dogovor. Naši stručnjaci besplatno će putem interneta obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice koju je potom potrebno potvrditi izravnim uvidom u izvornost i očuvanost zlatnika.

Ukratko o motivu dukata

Hrvatski je dinar postao hrvatskom valutom krajem 1991. godine, i to kao posljedica raspada Socijalstičke Jugoslavije i povlačenja jugoslavenskog dinara iz optjecaja s područja Republike Hrvatske. Hrvatski je dinar bio isključivo papirnata valuta (kovanice nisu izdavane), a za gotovinske su transakcije bile raspoložive novčanice u apoenima od 1 dinara pa sve do 100 tisuća dinara.

Prednja je strana na svim novčanicama sadržavala lik Ruđera Boškovića, glasovitog dubrovačkog matematičara, astronoma, fizičara i filozofa koji je živio u 18. stoljeću. Zbog toga i zlatni dukat Hrvatski dinar Ruđer Bošković također nosi znanstvenikov lik.

Opis numizmatika zlatni dukat Hrvatski dinar Ruđer Bošković

Kovanica zlatni dukat Hrvatski dinar Ruđer Bošković na aversu (licu) sadrži državni grb Republike Hrvatske kao središnji motiv. Grb s lijeve i desne strane podupiru dva krilata anđela. Ispod grba ispisana je nominala zlatnika “1 DUKAT”, te godina izdanja 1994. Ispod grba, lijevo i desno, ispleten je jednostavan vijenac od maslinove i lovorove grane – simbola mira i pobjede. Polukružno iznad središnjeg motiva ispisan je naziv države izdavateljice “REPUBLIKA HRVATSKA”.

Na reversu (naličju) numizmatika zlatni dukat Hrvatski dinar Ruđer Bošković prikazan je lik znanstvenika Boškovića u poluprofilu. Desno od Boškovićeve glave prikazana je skica-crtež iz jednog od njegovih znanstvenih radova. Oba ova motiva na zlatniku se pojavljuju zato jer predstavljaju središnji motiv na novčanicama hrvatskog dinara. Ispod crteža ispisano je ime znanstvenika, te godina rođenja i smrti “1711-1787”. Polukružno uz donji rub reversa navedena je prigoda izdavanja dukata: “HRVATSKI DINAR 1991-1994”.

Zlatnik je kovan u zagrebačkoj kovnici IKOM u pet tisuća primjeraka. Autor oblikovanja ugledni je hrvatski skulptor Kuzma Kovačić.

Obod zlatnika: nazubljen

Promjer zlatnika: 20 milimetara