Zlatnik 1 suverena konji, Bosna i Hercegovina

Zlatnik 1 suverena konji, Lipicanac, Lipizzaner

Serija prigodnih kovanica zlatnik 1 suverena konji s motivima rasnih konja kovana je za potrebe Bosne i Hercegovine u razdoblju od 1994. do 1998. godine.

Cijena: 9.691,51 kuna ili 1.287,78 eura

Posjedujete zlatnik 1 suverena i želite ga ponuditi za otkup? Putem internetskih stranica Zlatnici svoju kovanicu možete prodati po najpovoljnijoj cijeni na regionalnom tržištu. Otkup zlatnika i isplatu novca obavljamo u našem uredu u Zagrebu.

Opis numizmatika zlatnik 1 suverena

Prvo izdanje, koje je u optjecaj je pušteno 1994. godine, na reversu (naličju) imalo je ždrijebe Lipicanca, konjske pasmine uzgojene u slovenskom mjestu Lipici u drugoj polovici 16. stoljeća. Lipicanac s kovanice propet je na stražnje noge, dok je polukružno iznad ždrebeta ispisan tekst “LIPIZZANER STALLION”. Na dnu se nalazi ispisana nominala kovanice “AG 1 OZ SUVERENA”.

Sljedeće izdanje iz serije prigodnih kovanica zlatnik 1 suverena konji iskovano je s godinom izdanja 1995. Revers numizmatika sadrži englesku pasminu Hack. Premda podrijetlo njegova imena nije sa sigurnošću utvrđeno, smatra se kako je naziv “Hack” ova pasmina konja dobila po londonskome predgrađu Hackney gdje je postojala ergela. Konj na kovanici prikazan je u trku, iznad kojega je ispisan tekst “ENGLISH HACK” a pri dnu je navedena nominala “1 SUVERENA”. Kovanica je izdana u 850 komada.

Na reversu numizmatika zlatnik 1 suverena konji iz 1996. godine nalazi se hanoverska pasmina konja. Riječ je o njemačkoj pasmini koja se često viđa na velikim sportskim natjecanjima, a smatra se najrasprostranjenijom pasminom konja na svijetu. Krase je izvrsna svojstva poput mirnoće, atletska građa, ljepota i skladnost. Kovanica sadrži primjerak hanoverskog konja u stajanju, iznad kojega je ispisan tekst “HANOVERIAN”, te pri dnu “1 SUVERENA” što označava nominalu. Kovanica je izdana u 850 komada.

Arapski konj prikazan je na kovanicama zlatnik 1 konji iz 1997. godine. Smatra se najstarijom konjskom pasminom i pretečom svih današnjih pasmina. Na zlatnoj kovanici primjerak arapskog konja okrenut je udesno, dok su u pozadini prikazane palme i sunce. Iznad konja ispisan je tekst “THE ARAB”, a pri dnu je navedena nominala “AG 1 OZ SUVERENA”. Kovanica je izdana u 850 komada.

Zadnji u seriji zlatnika s motivima konjskih pasmina u optjecaju se pojavio 1998. godine. Na reversu (naličju) kovanice prikazana je kineska pasmina, koja je označena natpisom “CHINESE HORSE”. Pri dnu je utisnuta nominala “AG 1 OZ SUVERENA”, kao i na drugim kovanicama iz serije.

Sve kovanice iz serije imaju identičan avers. U gornjem dijelu utisnut je grb Bosne i Hercegovine sa šest ljiljana, dok se ispod grba nalazi motiv mostarskoga Staroga mosta. Kružno uz rub aversa ispisan je tekst zemlje izdavateljice “BOSNA I HERCEGOVINA”, a pri dnu je utisnuta godina izdanja.