Investicijski zlatnik Britannia, Velika Britanija

Investicijski zlatnik Britannia, 100 pounds, numizmatika, kovanica

Kao odgovor na značajnu potražnju za investicijskim zlatom u svijetu, britanska Kraljevska kovnica (The Royal Mint) izdala je 1987. godine prvo izdanje numizmatika investicijski zlatnik Britannia. Riječ je o kovanici koja se na tržištu natječe zajedno sa sličnim bulionima poput južnoafričkog Krugerranda, kanadskog Javorovog lista, američkog Zlatnog orla, austrijskog Wiener Philharmonikera itd.

Cijena: 11.145,82 kuna ili 1.465,25 eura

Ako posjedujete investicijski zlatnik Britannia i želite ga ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Putem internetskih stranica Zlatnici nudimo najpovoljniju otkupnu cijenu za vaše kovanice. Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje možemo organizirati i u drugim krajevima regije.

Opis numizmatika investicijski zlatnik Britannia

Lik kraljice Elizabete II s krunom nalazi se na obversu ovog buliona. Kružno oko kraljičine glave ispisan je tekst “Elizabeth II Dei Gratia Regina F D”, dok je nominala “100 pounds” ispisana uz donji rub.

Revers kovanice sadrži lik djevojke Britanije, personifikacije zemlje i države u kojoj je ovaj numizmatik izdan. Britanija u desnoj ruci drži osti, a u lijevoj štit s heraldičkim motivom britanske zastave, te maslinovu grančicu. Kružno na reversu ispisan je tekst “One Ounce Fine Gold Britannia” i u nastavku godina izdanja.

Investicijski zlatnik Britannia izrađen je od jedne unce čistoga zlata i nešto malo manje od tri grama primjesa koje kovanici daju čvrstoću. Sve do 1989. zlatnik je sadržavao bakar kao primjesu, a zatim je u izdanju iz 1990. godine i svim kasnijim izdanjima sve do 2013. godine bakar zamijenjen sredbrom. Masa kovanice u tom je razdoblju iznosila 34,05 grama, od čega je je čistoga zlata bilo 91,7 posto ili 31,1035 (1 unca). Promjer kovanice iznosio je 40 milimetara.

Zlatnik Britannia 2013. godine doživio je značajne promjene u veličini i strukturi. Promjer novijeg izdanja smanjen je na 38,41 milimetar, dok je čistoća povećana na 99,99 posto, što znači da kovanica praktički više nema primjesa. Ona i dalje sadrži jednu uncu (31,1035 grama) čistoga zlata, no budući da u sebi više ne sadrži srebro ili bakar, ukupna težina kovanice jednaka je težini zlata.

Osim od jedne unce, investicijski zlatnik Britannia proizvodi se i u manjim nominalama i težinama. Kovanica od pola unce ima nominalu 50 funti, kovanica od četvrtine unce nominale je 25 funti, a od jedne desetine unce 10 funti.