Zlatnik 4 pesos Isabel, Filipini

Zlatnik 4 pesos Isabel, Filipini, numizmatika, kovanica

Kraljica koja je pravo na španjolski tron stekla kao trogodišnje dijete nalazi se na kovanici zlatnik 4 pesos Isabel. Kovanica je izdana za monetarne potrebe na Filipinima.

Cijena: 1.413,59 kuna ili 190,18 eura

Španjolska vladavina nad Filipinima započela je u prvoj polovici 16. stoljeća, kada je istraživač Ferdinand Magellan stigao na filipinsko otočje te ih je proglasio španjolskim teritorijem. Španjolska je vladavina znatno pridonijela stvaranju središnje vlasti na Filipinima, koji su do tada bili tek raspršen arhipelag bez čvršćih političkih veza. U 18. stoljeću, vojne snage stacionirane na Filipinima branile su suverenitet španjolske krune od Britanaca, Nizozemaca, Portugalaca, te kineskih gusara.

Premda nikada nije posjetila Filipine, utjecaj španjolske kraljice Isabel osjećao se kroz hijerarhijsku strukturu što ju je na Filipinima uspostavila država. Zbog toga su i zlatnici kovani za potrebe tržišta na Filipinima također ukrašeni heraldičkim i političkim motivima Španjolaca.

Ukoliko posjedujete ovaj zlatnik ili pak zlatnik iz bilo koje druge zemlje svijeta i želite ga ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Optjecajne i prigodne zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo izvršiti i diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci utvrdit će ima li kovanica znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica procijenjena kao numizmatik s bitno većom vrijednošću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 4 pesos Isabel

Lik španjolske kraljice Isabel II okrenute u lijevi profil nalazi se na aversu (licu) numizmatika zlatnik 4 pesos Isabel. Kraljica ima kosu povezanu vrpcom i spletenu u pletenicu. Kružno oko glave ispisan je tekst “ISABEL 2 POR LA G DE DIOS Y LA CONST”.  Na dnu je ispisana godina izdanja.

U središtu reversa (naličja) zlatne kovanice nalazi se grb s četiri polja u kojima se ponavljaju heraldički elementi kule i lava propetog na stražnje noge. Na vrhu grba utisnuta je vladarska kruna. Lijevo i desno od grba ispisana je nominala kovanice “4 P” što označava valutu pezos (pesos). Pri dnu je ispisana riječ “FILIPINAS”.

Zlatnik 4 pesos Isabel kovan je u razdoblju između 1861. i 1868. godine. Nakon toga, u razdoblju između 1869. i 1873. godine kovanice od 4 pesosa kovane su s nepromijenjenom godinom izdanja – 1868. U tom je razdoblju iskovano više od 51 milijun primjeraka.

Ukupna masa u gramima: 6.7661

Udio mase zlata: 0.875

Masa čistog zlata u uncama: 0.1903