Zlatnik 20 kroner Oscar II, Norges o. Sver. Konge

Zlatnik 20 kroner Oscar II, Norveška

U Norveškoj je zlatnik 20 kroner Oscar II Norges o. Sver. Konge kovan s prekidima u razdoblju od 1874. do 1902. godine, i to u dva izdanja s različitim obversima. Kovanica prikazuje kralja Oscara II, zadnjega zajedničkog kralja Švedske i Norveške.

Cijena: 2.654,04 kuna ili 353,28 eura

Ukoliko posjedujete zlatnik 20 kroner Oscar II i želite ga ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Optjecajne i prigodne zlatnike iz Norveške i drugih skandinavskih zemalja otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i novčanu isplatu obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo izvršiti i u krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci utvrdit će je li kovanica izvorna i ima li znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica procijenjena kao numizmatik s bitno većom vrijednošću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 20 kroner Oscar II

Na obversu se nalazi kraljev lik okrenut udesno, bez ikakvih vladarskih obilježja. Kružno iznad vladarove glave ispisano je ime i vladarska titula na norveškom jeziku: “Oscar II Norges o. Sver. Konge” a kružno ispod glave stoji moto što ga je kralj Oscar, u skladu s višestoljetnom tradicijom, odabrao prilikom krunidbe “Broderfolkenes Vel” ili u slobodnom prijevodu “Skrb za bratske narode”. Moto se odnosi na činjenicu da je kralj Oskar II bio kralj dualne monarhije Švedske i Norveške. Nakon što je završio mirno razdruživanje tih dviju zemalja, Oscar II promijenio je svoj moto.

Zlatnik 20 kroner Oscar II na reversu sadrži kraljevski grb s lavom koji drži sjekiru. Grb je uokviren vijencem od hrastovih grančica, simbolom snage i pouzdanosti. Iznad grba ispisana je nominala “20 kroner” (20 kruna), a pri dnu kovanice ispisani su podaci o čistoći zlata od kojega je kovanica izrađena. Oznaka “124 Stk 1 Kil f G” utvrđuje kako se kilogram čistog zlata nalazi u 124 kovanice.