Zlatnik 250 fr 700 godina Švicarske konfederacije

Zlatnik 250 fr 700 godina Švicarske konfederacije

Kovanica zlatnik 250 fr 700 godina Švicarske konfederacije izdana je 1991. godine u povodu okrugle obljetnice donošenja švicarskoga ustava.

Cijena: 2.307,77 kuna ili 303,38 eura

Švicarski su ustav 1291. godine potpisali predstavnici tri središnja kantona današnje Švicarske – Uri, Schwyz i Unterwalden (koji je kasnije razdvojen na dva kantona, Obwalden i Nidwalden).

Riječ je o dokumentu koji je postao pravni temelj za nastanak današnje Švicarske države, a uspostavio je pravni i obrambeni savez kojem su se kasnije priključili i drugi švicarski kantoni. Datum donošenja ustava Švicarci slave kao državni praznik.

Ako posjedujete ovaj zlatnik, te ga želite ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Za naše klijente obavljamo stručnu procjenu vrijednosti zlatnika. Zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijoj cijeni u regiji. Obratite nam se s povjerenjem.

Opis numizmatika zlatnik 250 fr 700 godina Švicarske konfederacije

Zlatnik 250 fr 700 godina Švicarske konfederacije iznimno je jednostavno dizajniran prigodni zlatnik. U donjem desnom kvadrantu obversa horizontalno je ispisana nominala numizmatika 250 fr, a vertikalno godina izdanja 1991. Ispod ispisane nominale utisnuta je kovnička oznaka “B”, što znači da je kovanica proizvedena u kovnici u Bernu. U središnjem dijelu obversa jednostavnim je slovima vertikalno ispisana riječ “Confederatio” a horizontalno “Helvetica”.

Revers ne sadrži nikakav tekst, nego samo velikim slovima ispisane godine 1291. i 1991., pri čemu su brojke okrenute jedna prema drugoj za 180 stupnjeva. Na rubu kovanice ispisani su datumi razdvojeni znakom plus (+).

Kovanica zlatnik 250 fr 700 godina Švicarske konfederacije proizvedena je u dva izdanja, pri čemu je naklada prvog izdanja bila 296 tisuća, a drugog 193 tisuće primjeraka. Zanimljivo je napomenuti da je čak 200 tisuća primjeraka prvoga izdanja povučeno iz prodaje i uništeno taljenjem zbog loše kakvoće izrade. To je i razlog zašto je kovanica imala drugo izdanje.