Zlatnik 20 fr Helvetia Vreneli, Švicarska

Zlatnik 20 francs Helvetia Vreneli

Jedan od najpoznatijih švicarskih zlatnih kovanica, zlatnik 20 fr Helvetia Vreneli, u Švicarskoj je kovan s par prekida od 1897. do 1947. godine.

Cijena: 1.965,59 kuna ili 259,50 eura

Naziv “Vreneli” neformalno je ime za zlatni numizmatik od 20 franaka, a taj nadimak nose i kovanice sa sličnim dizajnom, ali drugačijim nominalama: 10 franaka i 100 franaka. U zemljama engleskog govornog područja, u kojima je zlatnik 20 fr Helvetia Vreneli prilično popularan, ova je kovanica poznata i kao “Swiss Miss”, odnosno, “švicarska djevojka”.

Posjedujete zlatnik 20 fr Helvetia Vreneli koji želite ponuditi za otkup? Svakako nas kontaktirajte e-mailom ili telefonski. Za naše klijente obavljamo stručnu procjenu vrijednosti zlatnika. Numizmatički zanimljive promjerke možemo ponuditi na aukcijsku prodaju inozemnoj aukcijskoj kući. Zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijoj cijeni u regiji u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz poseban dogovor, otkup obavljamo i u drugim krajevima regije.

Opis numizmatika zlatnik 20 fr Helvetia Vreneli

Lik djevojke čija je kosa ispletena u pletenicu spuštenu iza uha do vrata nalazi se na aversu ove kovanice. Djevojka, koja predstavlja simbol Švicarske, oko vrata, na ramenima ima vijenac ispleten od cvjetova runolista, a okrenuta je u lijevi profil. U pozadini iza djevojke, vidljiv je planinski masiv koji predstavlja švicarske Alpe, što kovanici daje posebnu dizajnersku draž.

Polukružno iznad djevojčine glave ispisana je riječ “Helvetia”, žensko ime – personifikaciju Švicarske. Ime “Helvetia” izvedenica je etonima Helvetii, galskoga plemena koje je naseljavalo švicarsku visoravan prije rimskih osvajačkih pohoda.

U središtu reversa kovanice zlatnik 20 fr Helvetia Vreneli nalazi se poznati švicarski grb s istokrakim križem. U pozadini grba postavljena je hrastova grana bogata lišćem za koju je grb vezan lentom. Nominala kovanice ispisana je skraćeno “20 FR”. Postavljena je razdvojeno lijevo i desno od grba, lijevo znamenka “20” i desno skraćenica “FR”. Na dnu ispod grba i hrastove grane, ispisana je godina izdanja, a odmah pokraj i kovnička oznaka “B” koja označava kovnicu u Bernu. Kalupi za ovaj zlatnik izrađeni su u Parizu.

Zlatnik 20 fr Helvetia Vreneli ima standardne mjere kao i sve kovanice Latinske monetarne unije. Promjer joj je prosječno 21 milimetara, a debljina 1,25 milimetara. Tijekom razdoblja kovanja, izdana je u nekoliko desetaka milijuna primjeraka. Najrjeđa godina izdanja je 1926., kada je iskovano svega 50 tisuća primjeraka.

Kovanice koje na sebi imaju ispisanu 1935. kao godinu izdanja kovale su se u milijunskim nakladama ne samo te godine nego i od 1945. o 1947., pri čemu kovnička oznaka “L” ispred godine izdanja označava da je riječ o pretisku. Samo kovanice bez oznake “L” doista jesu proizvedene 1935. godine.