Zlatnik 10 fr Helvetia Vreneli, Švicarska

Zlatnik 10 fr Helvetia Vreneli, Švicarska, numizmatika, zlatna kovanica

Zlatnik 10 fr Helvetia Vreneli prvi put je proizveden 1911. godine kao dio serije numizmatika neslužbeno nazvane “Vreneli”.

Cijena: 981,63 kuna ili 129,60 eura

Prva kovanica u seriji bio je zlatnik nominale 20 švicarskih franaka, a u Švicarskoj se počeo kovati 1897. godine. Treći i posljednji zlatnik iz serije bio je zlatnik nominale 100 švicarskih franaka, a kovan je samo jedne godine, 1925, i to u svega pet tisuća primjeraka zbog čega taj zlatnik ima nešto veću numizmatičku vrijednost.

Zlatnik nominale 10 franaka nakon predstavljanja 1911. godine kovan je i puštan u optjecaj redovito idućih pet godina, sve o 1916. Potom je, nakon pet godina pauze, izdan još jednom s utisnutom 1922. kao godinom proizvodnje. To je ujedno bila zadnja godina kada je zlatnik 10 fr Helvetia Vreneli bio proizveden.

Ako posjedujete zlatnik 10 fr Helvetia Vreneli koji želite ponuditi za otkup, svakako nas kontaktirajte e-mailom ili telefonski. Za naše klijente obavljamo stručnu procjenu vrijednosti zlatnika. Numizmatički zanimljive promjerke možemo ponuditi na aukcijsku prodaju u inozemstvu. Zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijoj cijeni u regiji u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz poseban dogovor, otkup obavljamo i u drugim krajevima izvan Zagreba.

 Opis kovanice zlatnik 10 fr Helvetia Vreneli

Na aversu kovanice zlatnik 10 fr Helvetia Vreneli nalazi se isti motiv kao i na kovanici od 20 franaka: djevojka koja personificira Švicarsku (“Swiss Miss”) iza koje se nalazi planinski masiv kao simbol švicarskih Alpa. Polukružno iznad djevojčine glave ispisan je tekst “Helvetia”.

Revers kovanice zlatnik 10 fr Helvetia Vreneli znatno se razlikuje od reversa zlatnika od 20 franaka. U gornjem dijelu utisnut je križ sa švicarske zastave i grba iz kojeg probijaju zrake svjetlosti. Središnji dio zauzimaju znamenke i slova nominale “10 FR”, a ispod nominale utisnuta je godina izdanja. Polukružno na dnu aversa postavljen je vjenčić s grančicama. Ispod grančica na dnu reversa utisnuta je kovnička oznaka “B” koja označava da je zlatnik iskovan u kovnici u Bernu. Dizajn reversa na kovanicama od 10 franaka i 100 franaka jest identičan.

Zlatnik je 1922. godine izdan u najvećoj nakladi godišnjoj nakladi koja je iznosila milijun i 20 tisuća primjeraka. Sljedeće najnakladnije godine za zlatnik od 10 švicarskih franaka bila su 1913., kada je proizvedeno 600 tisuća, te 1915., kada je proizvedeno 400 tisuća komada. Najmanju je nakladu ova kovanica imala prve godine izdanja, 1911., kada je proizvedeno svega 100 tisuća primjeraka.