Zlatnik 20 fr Confederatio Helvetica

Zlatnik 20 fr Confederatio Helvetica, Švicarska numizmatika

Švicarska je zemlja čije su optjecajne kovanice od plemenitih kovina – poput numizmatika zlatnik 20 fr Confederatio Helvetica – među najuglednijima u svijetu.

Cijena: 1.971,05 kuna ili 259,12 eura

Prvi zlatnici s likom djevojke koja simbolizira Slobodu počele su se kovati u drugoj polovici 19. stoljeća. Riječ je o izdanju zlatnih numizmatika u sklopu standarda što ga je postavila Latinska monetarna unije, a kojoj je utemeljiteljica bila i Švicarska konfederacija.

Ako posjedujete zlatnik 20 fr Confederation Helvetica koji želite ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Za naše klijente obavljamo stručnu procjenu vrijednosti zlatnika. Numizmatički zanimljive promjerke možemo ponuditi na aukcijsku prodaju u inozemstvu. Zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz poseban dogovor, otkup obavljamo i u drugim dijelovima regije.

Opis numizmatika zlatnik 20 fr Confederatio Helvetica

Na obversu kovanice zlatnik 20 fr Confederatio Helvetica nalazi se lik djevojke u lijevome profilu, povezane kose i s tijarom na glavi na kojoj je ispisana riječ “Libertas” (Sloboda). Djevojčina kosa blago pada preko ušiju i sve o vrata. Lijevo i desno od glave ispisan je tekst koji označava državu izdanja “Confederatio Helvetica” (Švicarska konfederacija).

Središnje mjesto na reversu zauzima poznati heraldički znamen Švicarske: grb s križem. Nominala kovanice od 20 franaka razdvojena je grbom, te je ispisana lijevo i desno skraćeno “20 FR”. Ispod grba utisnuta je godina izdanja, a iznad grba nalazi se petokraka zvijeza, točno iznad otvora vijenca od hrastovih i lovorovih grančica, simbola mira i čvrstoće. Vijenac okružuje švicarski grb, a na dnu ispod vijenca sitnim je slovom utisnuta kovnička oznaka “B”. Izdanja numizmatika zlatnik 20 fr Confederatio Helvetica iz 1883. i 1886. godine nisu imale kovničku oznaku.

Prvo izdanje kovanice zlatnik 20 fr Confederatio Helvetica u optjecaj je pušteno 1883. godine, a od svih kasnijih izdanja razlikovalo se po tome što je rub kovanice bio narezan. Iduće izdanje iz 1886, te sva kasnija izdanja imala su na rubu ispisan tekst “Dominus XXX Providebit”, što na latinskom znači “Gospod će se pobrinuti”.

Iskovane količine

Izdanje iz 1883. godine proizvedeno je u 250 tisuća primjeraka, baš kao i izdanje iz 1886. godine. Osobito čest je i zlatnik nominale od 20 franaka iz 1896. godine, kada je iskovano i u optjecaj pušteno 400 tisuća primjeraka. Rijetka izdanja su izdanja iskovana od posebnoga, sjajnog zlata iskopanog u švicarskome gradiću Gondo u kantonu Valais, koja na sebi imaju posebnu oznaku – križić utisnut na reversu usred križa na švicarskome grbu. Također su rijetka i izdanja izrađena od zlata uobičajene kakvoće iz 1887. i 1888. godine.