Zlatnik 10 gulden Willem I, kralj nizozemski

Zlatnik 10 gulden Willem I, kralj nizozemski

Zlatnik 10 gulden Willem I numizmatika je kovana u Nizozemskoj u razdoblju od 1818. do 1840. godine. Na obversu se nalazi lik kralja Willema I koji je nizozemski tron preuzeo 1815. godine nakon što je njegova zemlja ponovno stekla punu samostalnost u borbi za vlast protiv Francuske. Willem I ujedno je tada postao i veliki vojvoda Luksemburga.

Cijena: 2.079,12 kuna ili 275,65 eura

Obvers zlatnika 10 guldena Willem I, osim kraljeve biste, sadrži natpis “Willem Koning Der Ned. G. H. V. L”. Na reversu se nalazi kraljevski grb s uspravljenim lavom koji drži mač. Iznad grba postavljena je kruna. Lijevo i desno od grba ispisana je nominala kovanice, “10 G”, odnosno deset guldena. Uz rub reversa “Munt Van Eet Koningryk der Nederlanden”, a na vrhu iznad krune ispisana je godina izdanja kovanice.

Posjedujete li zlatnik 10 gulden Willem ili pak zlatnik iz bilo koje druge zemlje Europe i svijeta? Želite li ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Svjetske optjecajne i prigodne zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i novčanu isplatu obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo izvršiti i diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci utvrdit će ima li kovanica znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica procijenjena kao primjerak s bitno većom vrijednošću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Izdanja kovanice zlatnik 10 gulden Willem I

Zlatnik 10 gulden Willem I ima promjer od 22,5 milimetara, a rub mu je narezan rezovima okomitim na glavne plohe kovanice.

U najvećem broju primjeraka ova je zlatna kovanica iskovana 1825. godne, i to u dva izdanja (bez oznake i s oznakom B) u ukupnoj količini od preko četiri milijuna primjeraka. Najvrednija izdanja su ona iz 1818. i 1829. godine, budući da je naklada tih izdanja bila najmanja i iznosila je oko 10 tisuća primjeraka.

Willem II naslijedio je Willema I na tronu Nizozemske 1840. godine, a njegova je vladavina trajala idućih devet godina.