Zlatnik 10 gulden Willem de Derde, nizozemski kralj

Zlatnik 10 gulden Willem De Derde, kralj nizozemski

Lik Willema III nalazi se na obverzu kovanice zlatnik 10 gulden Willem De Derde. Numizmatika je to koja je kovana od zlata u Nizozemskoj u razdoblju od 1875. do 1889. godine.

Cijena: 2.079,12 kuna ili 275,65 eura

Willem III bio je kralj Nizozemske i veliki vojvoda Luksemburga od smrti svoga oca Willema II 1849. godine pa sve do 1890. godine kada je  nizozemski tron naslijedila njegova kći Wilhelmina.

Willem III treći je u neprekinutome nizu kraljeva iz kuće Orange-Nassau koja još i danas vlada Nizozemskom, a koja je tom zemljom vladala i prije napoleonskih ratova.

Posjedujete li ovaj zlatnik ili pak zlatnik iz bilo koje druge zemlje Europe i svijeta? Ako ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Svjetske optjecajne i prigodne zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo izvršiti i diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci utvrdit će ima li kovanica znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica procijenjena kao primjerak s bitno većom vrijednošću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis kovanice zlatnik 10 gulden Willem De Derde

Kovanica zlatnik 10 gulden Willem De Derde ima promjer 22,5 milimetara. Na obversu iznad biste kralja ima ispisan tekst “God Zij Met Ons”, a ispod je navedeno ime i titula “Koning Willem de Derde”. Revers zlatnika sadrži kraljevski grb s uspravljenim lavom i mačem, te krunom iznad grba. Lijevo i desno od grba nalazi se ispisana nominala “10 G”, odnosno, deset guldena.

Oko grba nalazi se tekst “Koningeijk Der Nederlanden” a ispod grba utisnuta je godina izdanja. Izdanje iz 1875. godine razlikuje se od svih drugih izdanja po tome što je godina izdanja utisnuta iznad krune.

Najbrojnije izdanje ove zlatne kovanice jest ono iz 1875. godine, kada je otkovano više od 4,1 milijun primjeraka. U iduće dvije godine kovanica je izdana najprije u 1,5 milijuna primjeraka, a zatim 1,1 milijuna. Najrjeđe izdanje je iz 1888. godine, kada je iskovano nešto više od 35 tisuća primjeraka.