Zlatnik 10 gulden Wilhelmina, nizozemska kraljica

Zlatnik 10 gulden Wilhelmina, Nizozemska

Lik kraljica koja je vladala Nizozemskom 58 godina, duže nego bilo koji drugi nizozemski monarh, nalazi se na kovanici zlatnik 10 gulden Wilhelmina.

Cijena: 2.079,12 kuna ili 275,65 eura

Ako u posjedu imate ovaj zlatnik ili pak zlatnu kovanicu iz bilo koje druge zemlje svijeta i želite ga ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Optjecajne i prigodne zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo izvršiti i diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci utvrdit će je li kovanica izvorna, te ima li znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica procijenjena kao numizmatik s bitno većom vrijednošću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o motivu zlatnika

Kraljice Wilhelmina prijestolje je naslijedila nakon smrti oca, kralja Willema III, u dobi od samo 10 godina. Budući da je kraljica Wilhelmina u trenutku nasljeđivanja prijestolja bila maloljetna, sve do njezine 18. godine Nizozemskom je vladala njezina majka u svojstvu regenta.

Kraljica Wilhelmina na prijestolju je proživjela i preživjela dva svjetska rata. Bila je vrlo osebujna, prodorna ličnost, koja se nije bojala niti ustručavala suočiti sa životnim i državničkim izazovima. Imala je snažan poslovni i poduzetnički duh. Njezina su je uspješna ulaganja učinila jednom od najbogatijih žena na svijetu.

Posebno je bila upečatljiva njezina uloga u II. svjetskom ratu. Nakon što su njemačke snage okupirale Nizozemsku, kraljica Wilhelmina izbjegla je u Veliku Britaniju, odakle je nastavila obavljati državničke poslove. Njezin je lik nastavio biti nadahnuće Nizozemcima i pokretu otpora sve do svršetka rata i oslobođenja zemlje.

Opis kovanice zlatnik 10 gulden Wilhelmina

Zlatnik 10 gulden Wilhelmina na obversu ima mladi lik kraljice okrenute ulijevo. U donjem dijelu obversa polukružno uz rub ispisano je kraljičino ime i titula: “Koningin Wilhelmina”. Iznad kraljičine glave stoji natpis “God Zij Met Ons” što na nizozemskom jeziku znači “Neka Bog bude s nama”. Dvije zvijezde odvajaju gornji i donji dio natpisa.

U središtu reversa (naličja) nalazi se kraljevski grb s uspravljenim lavom koji drži mač. Iznad grba kraljevska je kruna. Nominala “10 G” ispisana je lijevo i desno od grba. Ispod grba utisnuta je godina izdanja kovanice, a kružno iznad grba ispisan je tekst “Koning Rijk Der Nederlanden” ili u prijevodu “Kraljevina Nizozemska”.

Zlatnik 10 gulden Wilhelmina u optjecaju se prvi puta pojavio 1892. godine u vrlo ograničenoj tiraži. I sljedeće izdanje iz 1895. godine bilo je ograničeno. Tek je 1897. godine izrađena znatna količina ovih kovanica, 453 tisuće komada.

Drugo izdanje kovanice zlatnik 10 gulden Wilhelmina s likom kraljice okrenute udesno u optjecaj je pušteno 1898. godine, a tiraž mu je bio nešto više od 99 tisuća primjeraka.