gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Zlatnik 20 mark Friedrich August V. Sachsen

Zlatnik 20 mark Friedrich August König V. Sachsen, Njemačka

Zadnji kralj njemačke pokrajine Saske, čiji se lik nalazi na kovanici zlatnik 20 mark Friedrich August König V. Sachsen, bio je obljubljen u narodu, no unatoč tome odlučio je abdicirati 1918. godine nakon propasti carske Njemačke i proglašenja Repubike. Friedrich August III rodio se u Dresdenu 1865. godine, a kraljevski je tron pokrajine Saske preuzeo 1904. godine, naslijedivši ga od oca, kralja Georga.

Cijena: 1.863,42 kuna ili 251,11 eura

Ako u svome vlasništvu posjedujete zlatnik 20 mark Friedrich August koji želite ponuditi za otkup ili pak želite stručnu procjenu njegove numizmatičke vrijednosti, svakako nas kontaktirajte. Vašu kovanicu možete prodati putem internetskih stranica Zlatnici  po najpovoljnijoj cijeni.  Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Bude li vaša kovanica procijenjena kao zlatnik znatne numizmatičke vrijednosti, predložit ćemo vam prodaju putem inozemne aukcijske kuće.

Opis kovanice zlatnik 20 mark Friedrich August III

Lik kralja Friedricha Augusta III u desnome profilu prikazan je na obversu zlatnog numizmatika od 20 maraka. Pri dnu kovanice zlatnik 20 mark Friedrich August III, ispod vladareve glave, utisnuta je kovnička oznaka “E”. Kružno oko glave ispisan je tekst “Friedrich August König V. Sachsen”.

Orao raširenih krila na čijim je grudima utisnut vladarski grb nalazi se na reversu numizmatika zlatnik 20 mark Friedrich August III. Iznad orla nalazi se kraljevska kruna s lentom. Godina izdanja navedena je polukružno pokraj desnoga orlova krila, dok se tekst koji označava državu izdanja “Deutsches Reich” nalazi postavljeno polukružno lijevo i gore. Na dnu reversa navedena je nominala kovanice “20 mark”. Tekst nominale te države i godine izdanja odijeljeni su dvjema petokrakim zvijezdama.

Budući da je kralj Friedrich August III vladavinu započeo i završio u 20. stoljeću, i kovanice s njegovim likom izdavane su svega nekoliko godina prije nego što je napušten zlatni standard, te se kao pretežito sredstvo plaćanja počeo koristiti papirnati novac. Prvo izdanje numizmatika zlatnik 20 mark Friedrich August III u optjecaj je pušteno 1905. godine, a iskovano je u nešto više o 500 tisuća primjeraka. Sljedeće izdanje, ono iz 1913. godine, proizvedeno je u 121 tisuću komada, a zatim je 1914. godine proizvedeno dodatnih 325 tisuća zlatnih kovanica s likom Friedricha Augusta. To je ujedno bilo i posljednje izdanje zlatnika nominale 20 maraka s vladarskim likom izdanog u njemačkoj pokrajini Saskoj.

Ukupna masa u gramima: 7.965

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.2304