Zlatnik 20 francs Napoleon III, maslinove grančice

Zlatnik 20 francs Napoleon III, imperator, maslinove grančice, Francuska

Lik Louisa-Napoléon Bonapartea, imperatora Francuske, prikazan je na kovanici zlatnik 20 francs Napoleon III. Revers ovog zlatnika sadrži vijenac od maslinovih grančica u čijem je središtu ispisana nominala kovanice, te godina izdanja.

Cijena: 2.048,37 kuna ili 271,37 eura

Ako posjedujete zlatnik 20 francs Napoleon III koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski. Europske i svjetske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u drugim krajevima regije. Numizmatički stručnjaci obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost. Ukoliko kovanica ima vrijednost znatno veću od vrijednosti zlata od kojega je iskovana, možemo organizirati prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o motivu zlatnika

Tri godine nakon uspostavljanja Druge Francuske Republike Louis-Napoléon Bonaparte – koji je u to vrijeme bio izabrani predsjednik države – izvršio je državni udar raspustivši francuski parlament, te je referendumom produžio svoj predsjednički mandat na 10 godina. Na taj je način sebe efektivno proglasio francuskim imperatorom. Zbog toga su i prva izdanja zlatnih kovanica nominale 20 franaka nakon Napoleonova preuzimanja vlasti imale na obversu njegov lik.

Do tada su službeni zlatnici Druge Republike sadržavali lik djevojke Marianne, koja je personificirala apstraktne vrijednosti Slobodu i Razum.

Opis i izdanja kovanice zlatnik 20 francs Napoleon III

Avers kovanice zlatnik 20 francs Napoleon III sadrži lik Napoleona okrenutog udesno, s tekstom imena vladara “Napoleon III” i titulom “Empereur” ispisanim kružno oko glave. Revers kovanice sadrži vijenac s maslinovim grančicama u čijem je središtu ispisana nominala “20 franc” i godina izdanja. Ispod vijenca nalazi se oznaka kovnice. Slovo “A” znači da je zlatnik iskovan u kovnici u Parizu, oznaka “BB” označava kovnicu u Strasbourgu, a slovo “D” kovnicu u Lionu.

Prvo izdanje kovanice zlatnik 20 francs Napoleon III u optjecaj je pušteno 1852. godine. Ono je imalo potpuno iste motive kao i kasnija izdanja, jedino što je tekst na obversu i na reversu bio drugačiji. Oko vladareve glave bilo je ispisano ime “Louis-Napoleon Bonaparte”, a oko vijenca s maslinovim grančicama naziv države “Republique Française”. Izdanje iz 1852. godine bilo je iskovano u gotovo 10 i pol milijuna primjeraka.

Sva izdanja od 1853. do 1860. godine imala su na obversu i na reversu ispisan tekst koji je davao jasno do znanja kako je Francuska postala imperij, a Napoleon III imperator. Najveći broj kovanica zlatnik 20 francs Napoleon III u jednoj je godini bilo iskovano 1859. godine, čak 20 milijuna i 295 tisuća. Tijekom prvih osam godina vladavine Napoleona III, samo je 1853. godine iskovano manje od 10 milijuna primjeraka toga zlatnika.