Zlatnik 20 francs Napoleon III, imperatorski grb

Zlatnik 20 francs Napoleon III, imperatorski grb, Francuska

Devet godina nakon što je Napoleon III u Francuskoj preuzeo vlast, kovanica zlatnik 20 francs Napoleon III promijenila je dizajn. Umjesto vijenca od maslinovih grančica, na reversu zlatne kovanice se od 1861. godine pojavljuje imperatorski grb.

Cijena: 2.048,37 kuna ili 271,37 eura

U razdoblju od 1860. do 1861. godine, Napoleon III svoju je autoritarnu vladavinu počeo omekšavati. Dopustio je slobodnu raspravu u parlamentu, te je omogućio da se rasprave objavljuju u medijima. Cenzura tiska u to je vrijeme znatno oslabila. Koncesijom političkim snagama koje su tražile liberalizaciju u društvenom životu Francuske omogućio je da postave liberalnoga premijera na čelo izvršne vlasti. Sve je to Napoleon činio zato jer su njegova popularnost i njegov ugled počeli slabjeti.

Ako u svome posjedu imate zlatnik 20 francs Napoleon koji želite ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Europske i svjetske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u drugim područjima regije. Numizmatički stručnjaci obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost. Ukoliko kovanica ima vrijednost znatno veću od vrijednosti zlata od kojega je iskovana, možemo organizirati prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis i izdanja kovanice zlatnik 20 francs Napoleon III

Zlatnik 20 francs Napoleon III na obversu ima isti tekst i elemente kao i zlatna kovanica od 20 franaka koja se proizvodila u razdoblju od 1852. do 1860.  Imperatorova glava okrenuta udesno okružena je tekstom “Napoleon III Empereur”. Za razliku od ranije kovanice, imperator na glavi ima lovorov vijenac, simbol pobjede.

Revers na novome izdanju bitno je drugačiji. Raskriljeni imperatorski plašt i kruna, te grb s orlom u središtu novi su motivi reversa. Plašt i grb razdvajaju nominalu “20 Fr”. Polukružno uz rub zlatnika ispisan je tekst “Empire Français”. Na dnu reversa utisnuta je godina izdanja.

Zlatnik 20 francs Napoleon III s imperatorskim grbom proizvodio se od 1861. do 1870. godine u kovnicama u Parizu i u Strasbourgu. Zlatnici iskovani u pariškoj kovnici imaju oznaku “A”, a oni u Strasbourgu oznaku “BB”. Najveći broj kovanica zlatnik 20 francs Napoleon III proizveden je 1866. godine, kada je iz svake od dvije kovnice izašlo gotovo sedam milijuna primjeraka. Za parišku je kovnicu osobito produktivna bila 1868. godina, budući da je tada ondje iskovano 9 milijuna 281 tisuća zlatnika od 20 franaka.