Zlatnik 20 francs Marianne

Numizmatika, zlatnik 20 francs Marianne Liberté Égalite Fraternité, Francuska

Nakon proglašenja Druge Francuske Republike 1848. godine, na francuskim su se kovanicama nakratko prestali pojavljivati likovi vladara. Umjesto toga, avers numizmatika zlatnik 20 francs Marianne krasio je lik zamišljene djevojke koja je Francuzima bila personifikacija apstraktnih vrijednosti.

Cijena: 2.211,30 kuna ili 293,66 eura

Ideju predstavljanja apstraktnih pojmova u ljudskome obliku Francuzi su preuzeli iz klasičnoga grčkoga i rimskoga razdoblja. Tada je, naime, bilo uobičajeno pridavati atribute bogovima, božicama i alegorijskim osobama. Djevojka Marianne u Francuskoj se kao simbol prvi puta pojavila tijekom Francuske revolucije 1789. godine. Ona je simbolizirala slobodu, razum, naciju, domovinu, i druge društvene vrijednosti za koje su se pristaše Republike zalagali. Uporaba tog amblema bila je neslužbena i iznimno raznovrsna.

Djevojka Sloboda na kovanici zlatnik 20 francs Marianne pojavila se nakon što su dužnosnici Druge Republike, nastale tijekom revolucionarne 1848. godine, raspisali natječaj za simbole kojima bi se nova država mogla predstaviti u umjetničkim djelima, na medaljama, novcu i grbovovima. Do tada, naime, Druga Francuska Republika nije imala simbole po kojima bi bila prepoznatljiva.

Posjedujete zlatnik 20 francs Marianne koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Europske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u drugim krajevima regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost. Ako kovanica ima vrijednost znatno veću od vrijednosti zlata od kojega je iskovana, možemo organizirati prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis i izdanja kovanice zlatnik 20 francs Marianne

Avers kovanice zlatnik 20 francs Marianne sadrži lik djevojke s bogatim uresima u kosi i maslinovom grančicom. Lijevo i desno od glave ispisano je ime države koja je kovanicu pustila u optjecaj “Republique Française”. Na reversu (naličju) numizmatika nalazi se vijenac spleten od maslinovih i hrastovih grančica. U praznome prostoru što ga uokviruje vijenac ispisana je nominala kovanice “20 Francs”. Kružno uz rub kovanice naveden je moto Druge Francuske Republike “Liberté, Égalité, Fraternité”, dok je na dnu ispod vijenca ispisana godina izdanja.

Zlatnik 20 francs Marianne kovan je u kovnici u Parizu od 1849. do 1851. godine. Najveću nakladu od čak 12,7 milijuna primjeraka zlatnik je imao zadnje godine izdanja. Godinu dana ranije, 1850, zlatnik je iskovan u gotovo četiri milijuna komada, dok 1849. godine iskovano i u optjecaj pušteno svega 53 tisuće zlatnika.

Uskoro je došlo do promjene političke klime u Francuskoj, pa se od 1852. na zlatnicima ponovno pojavljuje jedan vladar, Napoleon III.