Zlatnik 20 francs Louis Philippe

Numizmatika, zlatnik 20 francs Louis Philippe, Francuska

Posljednji francuski kralj pojavljuje se na kovanici zlatnik 20 francs Louis Philippe. Ta je numizmatika kovana u razdoblju od 1832. do 1848. godine u pet različitih kovnica, u Parizu, Nantesu, Rouenu, Lilleu i Bayonneu.

Cijena: 2.211,30 kuna ili 293,66 eura

Ukoliko posjedujete zlatnik 20 francs Louis Philipe koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Europske i svjetske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u drugim krajevima izvan Zagreba. Vrhunski numizmatički stručnjaci obavit će za vas procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost. Ako kovanica ima vrijednost znatno veću od vrijednosti zlata od kojega je iskovana, možemo organizirati prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o motivu zlatnika

Louis Philippe I francuski je kralj postao 1830. godine. Njegov je otac bio vojvoda Louis Philippe II od Orleansa koji je podržavao francusku revoluciju 1789, ali je unatoč tome bio giljotiniran u razdoblju tzv. režima straha. Mladi Louis Philippe bio je kao mladić natjeran napustiti Francusku, te je u egzilu proveo više od dva desetljeća. Francuski je kralj postao nakon što je Charles X bio primoran abdicirati.

U početku ga je francuski narod dobro prihvatio jer je zemljom vladao bez mnogo pompe i luksuza. No, jačanjem ekonomske krize, Louis Philippe postao je sve manje omiljen, zbog čega je 1848. godine i sam bio prisiljen abdicirati. Nakon abdikacije pobjegao je u Englesku, gdje je dvije godine kasnije i umro.

Opis i izdanja kovanice zlatnik 20 francs Louis Philippe

Zlatnik 20 francs Louis Philippe na aversu ima lik kralja okrenutog ulijevo. Lijevo od njegove glave ukrašene vijencem od hrastovih grančica uz rub kovanice ispisano je kraljevo ime “Louis Philippe I”, a desno je navedena njegova titula “Roi Des Français” (kralj Francuski). Revers kovanice zlatnik 20 francs Louis Philippe sadrži jednostavan vijenac od maslinovih grančica. U praznini u središtu vijenca ispisana je nominala kovanice “20 francs” i ispod nje godina izdanja.

Zlatne kovanice s likom Louisa Philippea koje su se proizvodile u kovnici u Parizu najbrojnije su i najrasprostranjenije. Vrhunac proizvodnje zbio se 1840. godine kada je iskovano više od dva milijuna primjeraka. Ukoliko je zlatnik 20 francs Louis Philippe bio iskovan u pariškoj kovnici, dobio bi oznaku “A”. Zlatnici proizvedeni u kovnici u Rouenu imaju oznaku “B”, a najveći broj kovanica zlatnik 20 francs Louis Philippe u toj je kovnici nastao 1833. godine, kada je iskovano 155 tisuća primjeraka. Zlatnici kovani u Nantesu imaju oznaku “T”, u Lilleu oznaku “W”, a u Bayonneu oznaku “L”.