Zlatnik 100 francs Krilata Sloboda, Francuska

Zlatnik 100 francs krilata sloboda, Francuska

U razdoblju od 1929. do 1936. godine, u Francuskoj je kovan zlatnik 100 francs Krilata Sloboda, najprije kao probna kovanica, a potom kao službeni optjecajni zlatnik u milijunskim nakladama. U odnosu na zlatnu optjecajnu kovanicu iste nominale koja kovana prije prvog svjetskog rata, međuratni je zlatnik od 100 franaka imato tek nešto više od 20 posto mase čistoga zlata.

Cijena: 2.078,85 kuna ili 275,40 eura

Ukoliko posjedujete zlatnik 100 francs Krilata Sloboda i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu, no otkup je moguć i u drugim krajevima regije uz poseban dogovor. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice. Ako se utvrdi da je zlatnik numizmatički vrijedan, možemo ga ponuditi na aukciju nekoj od vodećih inozemnih aukcijskih kuća.

Zlatnik 100 francs Krilata Sloboda bio je zadnja francuska kovanica zlatnoga standarda koja se koristila u svakodnevnim transakcijama. Francuska je 1936. službeno napustila zlatni standard, i od tada se zlatnici nominirani u francuskoj nacionalnoj valuti proizvode isključivo kao komemorativna izdanja.

Opis numizmatika zlatnik 100 francs Krilata Sloboda

Lik djevojke s krilima na glavi, personifikacije Slobode, nalazi se na aversu (licu) francuskoga međuratnog zlatnika. Lijevo i desno od djevojčine glave na francuskom je jeziku ispisano ime države izdavateljice zlatnika “REPVBLIQVE FRANCAISE”.

Revers (naličje) zlatnika prikazuje četiri jasno razlučena motiva. U središtu je žitni klas iza kojega je u pozadini istaknuto sunce sa istaknutim zrakama koje se šire do ruba kovanice. Lijevo od sunca nalazi se maslinova (simbol mira), a desno hrastova grana (simbol čvrstoće i postojanosti). U gornjem je dijelu prominentno ispisana nominala kovanice “100 FRANCS”, a pri dnu je navedena godina izdanja.

Izdanja zlatnika od 100 franaka od 1929. do 1934. godine iskovana su u iznimno malom broju primjeraka, zbog čega su dosta tražena među numizmatičarima, te imaju znatniju numizmatičku vrijednost. No, zato je 1935. godine zlatnik 100 francs Krilata Sloboda iskovan u više od šest milijuna primjeraka, dok je naklada godinu dana kasnije iznosila sedam milijuna i 689 tisuća komada. Zbog toga zlatnici od 100 franaka iz 1935. i 1936. godine nemaju dodatnu numizmatičku vrijednost, te se smatraju investicijskim zlatnim kovanicama s minimalnom premijom iznad spot cijene zlata.