Zlatnik 1000 kuna Crna roda, Hrvatska

Zlatnik 1000 kuna Crna roda, Hrvatska

Prirodne ljepote i specifičnosti Slavonije i Baranje prikazane su na numizmatiku zlatnik 1000 kuna Crna roda što ga je Hrvatska narodna banka izdala 1997. godine u suradnji sa Slavonskom bankom iz Osijeka.

Cijena: 2.150,37 kuna ili 285,73 eura

Ako posjedujete zlatnik nominale 1000 kuna i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu, no otkup je moguć i u drugim krajevima regije uz poseban dogovor. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice.

Ukratko o motivu zlatnika

Crna roda odabrana je kao središnji motiv zlatnika nominale 1000 kuna, budući da se radi o ptičjoj vrsti čije je ljetno stanište Kopački rit, park prirode na području Baranje, smješten na poplavnom području između Drave i Dunava. Park prirode Kopački rit zaštićeno je ekološko područje i zoološki rezervat, koji je uvršten u listu značajnih područja za gniježđenje ptica, a simbolika toga prirodnoga parka također se pojavljuju i na aversu ovoga zlatnika.

Populacija crnih roda koje žive u Europi, pa tako i u Kopačkom ritu ptice su selice. Anatomski su neznatno manje od popularnije i rasprostranjenije bijele rode. Imaju perje pretežito crne boje, koje ovisno o kutu gledanja daje metalan zelenkast, purpuran ili čak bakrenast odsjaj. Perje na prsima, te na trbuhu, ispod krila i repa bijele im je boje.

Opis numizmatika zlatnik 1000 kuna Crna roda

Simbolični prikaz Kopačkog rita s karakterističnim močvarnim biljem nalazi se na aversu (licu) zlatnika. Pri vrhu aversa utisnut je službeni hrvatski državni grb, a ispod njega je navedeno ime zemlje izdanja “REPUBLIKA HRVATSKA”, te odmah ispod nominala zlatnika “1000 kuna”. Polukružno u donjem desnom kvadrantu zlatnika ispisan je tekst “BARANJA 1997”.

Revers (naličje) numizmatika zlatnik 1000 kuna Crna roda prikazuje skupinu od tri rode, dvije okrenute u lijevi profil, te jedna okrenuta u desni. Polukružno uz rub kovanice, u lijevom je donjem kvadrantu ispisano naziv ptičje vrste: “CRNA RODA”. Iza leđa roda utisnuta je sitna kovnička oznaka

Osim u zlatu, motiv s populacijom crnih roda pojavljuje se i na srebrnjaku od 200 kuna, te predstavlja dio prigodne serije, odnosno, kompleta.

Zlatnik 1000 kuna Crna roda iskovan je u kovnici Hrvatskog novčarskog zavoda u Zagrebu u nakladi od tisuću primjeraka. Autor dizajna ugledni je hrvatski skulptor i medaljar Damir Mataušić. Izdanje se prvi puta pojavilo na tržištu 14. svibnja 1997. godine.

Promjer: 22 milimetara