gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Zlatnik 20 franc Leopold Premier

Zlatnik 20 franc Leopold Premier, Belgija

Prva kovanica numizmatika, zlatnik 20 franc Leopold Premier s likom kralja Leopolda I iskovan je 1834. godine. Na njoj je prikazan lik kralja Leopolda u srednjim godinama.

Cijena: 1.510,15 kuna ili 203,51 eura

Na belgijsko je prijestolje Leopold I zasjeo 1831. godine nakon što je Belgija proglasila nezavisnost od Nizozemske, što ga čini prvim belgijskim kraljem i utemeljiteljem kraljevske loze Saxe-Coburg-Gotha. Osam godina kasnije, nakon brojnih ratnih prijetnji i povremenih sukoba niskog intenziteta, Nizozemska je Londonskim sporazumom priznala belgijsku neovisnost i kralja Leopolda kao suverena Belgijanaca.

Njegov sin Leopold II, koji se nalazi na kovanicama od 20 belgijskih franaka iz kasnijih godina, preuzeo je kraljevsku krunu 1865. godine.

Ako posjedujete zlatnik 20 franc Leopold Premier koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Europske i svjetske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u drugim krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će za vas procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost. Ukoliko kovanica ima vrijednost znatno veću od vrijednosti zlata od kojega je iskovana, možemo organizirati prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Izdanja kovanice zlatnik 20 franc Leopold Premier

Kovanica zlatnik 20 franc Leopold Premier s kraljevim likom u srednjim godinama kovano je kao numizmatika u razdoblju od 1834. do 1841. Nakon toga, kovanice od 20 belgijskih franaka nisu kovane gotovo četvrt stoljeća, sve do 1865. godine. Umjesto njih, kralj Leopold I pojavljivao se na zlatnicima nominale 25 belgijskih franaka.

Nova serija kovanica zlatnik 20 franc Leopold Premier počela se kovati 1865. godine. Na obversu kovanice nalazi se kraljev lik u zrelim godinama. Budući da je Leopold I te godine umro, zlatnik franc Leopold Premier s likom starijega kralja izdana je samo tada, u respektabilnoj nakladi od milijun i 548 tisuća primjeraka.

Kovanica iz 1865. godine specifična je i po tome što je u dijelu naklade  ime autora kraljeva portreta ispisano neispravno. Stoga kovanice na kojima se kao autor (ispisan kod kraljeva vrata) pojavljuje riječ “Winner” umjesto ispravno “Wiener” imaju nešto veću numizmatičku vrijednost.

Tekst na obversu kovanice, oko glave kralja Leopolda, glasi: “Leopold Premier Roi Des Belges”. Glava kralja Leopolda I okrenuta je udesno. Revers (naličje) sadrži jednostavan vijenac od hrastovih grančica, s ispisanom nominalom od 20 franaka i godinom kovanja u središtu.

Ukupna masa u gramima: 6.4516

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.1867