Zlatnik 20 coronae Franc Ios

Numizmatika, zlatnik 20 coronae Franc Ios, lik cara Franje Josipa, Austrija

Zlatnik 20 coronae Franc Ios (nominala 20 kruna) u optjecaju se prvi put pojavio 1892. godine kao numizmatika istovremeno s kovanicom nominale 10 coronae. Austro-Ugarska ima bogatu tradiciju izdavanja zlatnih kovanica koje su se koristile u lokalnom trgovanju u zemljama južne i jugoistočne Europe, pa tako i u Hrvatskoj.

Cijena: 2.006,74 kuna ili 267,12 eura

Na licu zlatne kovanice nalazi se lik austro-ugarskoga cara Franje Josipa I s lovorovim vijencem na glavi. Bista prikazuje cara Franju Josipa u njegovim srednjim godinama, s bradom i brkovima, okrenutog udesno. Oko njegove glave ispisan je tekst “Franc Ios I D G Imp Avstr Rex Boh Gal Ill Etc Et Ap Rex Hvng”.

Zlatnik 20 coronae Franc Ios ima ispisanu nominalu pri dnu naličja kovanice, ispod dvoglavoga orla koji na prsima ima carski grb. Nominala je razdijeljena orlovim repom, dok se ispod repa nalazi utisnuta godina izdanja ispisana arapskim brojkama. Lijevo i desno od dvoglavoga orla navedena je nominala “XX coronae” i godina izdanja ispisana rimskim brojkama. Iznad orlovih glava nalazi se kraljevska kruna, a orlova krila široko su raskriljena tako da se rasprostiru gotovo cijelom površinom naličja, te su pozorno razvedena.

Ako posjedujete zlatnik 20 coronae Franc Ios koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Europske i svjetske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u drugim krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će za vas procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost.

Izdanja kovanice zlatnik 20 coronae Franc Ios

Zlatna kovanica, odnosno, zlatnik 20 coronae Franc Ios kovan je svake godine u 1892. do 1905. godine. Najbrojnije izdanje je ono iz 1893. godine (rimski ispisano kao: MDCCCXCIII) kada je proizvedeno 7,8 milijuna primjeraka. Drugi najveći broj primjeraka ovoga zlatnika izrađen je 1896. godine (rimski: MDCCCXCIV), i to gotovo 6,9 milijuna primjeraka. U razdoblju od 1893. do 1898. ova je kovanica izrađivana u milijunskim tiražama, nikada manjim od 1,8 milijuna.

Najvrednije izdanje ove kovanice izdano je na prijelomu stoljeća, 1900. godine (rimski: MDCCCC) kada je otkovano svega 27 tisuća primjeraka. Zbog toga izdanje iz te godine ima nešto veću numizmatičku vrijednost koja, međutim, varira ovisno o očuvanosti zlatne kovanice.

Nakon 1905. godine, dizajn kovanice je promijenjen. Prvo iduće izdanje kovanice zlatnik 20 coronae Franc Ios iz 1908. godine na naličju je imalo je lik Franje Josipa u starijoj dobi.