Zlatnik 100 ecu Maria Theresa

Zlatnik 100 ecu Maria Theresa, Belgija

Na prvi pogled može izgledati neobično da je Belgija jednu od najvrednijih kovanica izraženoj u europskoj predvaluti, zlatnik 100 ecu Maria Theresa, posvetila upravo habsburškoj vladarici. No, povijest otkriva kako je Belgija tijekom 18. stoljeća, i to upravo za vrijeme vladavine Marije Terezije, bila pod vlašću Habsburgovaca.

Cijena: 9.960,84 kuna ili 1.309,47 eura

Maria Terezija rođena je 1717. godine, tri godine nakon što je Belgija – koja je tada bila poznata kao “Austrijska Nizozemska” – potpala pod vlast Beča. Svoju vladavinu na habsburškome tronu Marija Tereizija započela je 1740. godine nakon smrti Charlesa VI, njezina oca. Tijekom vladavine, pokrenula je brojne financijske i obrazovne reforme, promicala je trgovinu, te razvoj poljoprivrede.

Petnaest godina nakon njezine smrti, prostore današnje Belgije anekektirala je Republika Francuska, čime je vladavina Habsburgovaca nad tim područjem završena.

Posjedujete li zlatnik 100 ecu Maria Theresa? Želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Europske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup dukata i plaćanje vrši se u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u drugim područjima regije.

Izgled kovanice zlatnik 100 ecu Maria Theresa

Obvers (lice) kovanice zlatnik 100 ecu Maria Theresa sadrži lik Marije Terezije u svečanoj odori, okrenute udesno. Lijevo i desno od njezine glave ispisan je tekst “Mar Th D G R” i “JMP G Hun Boh R”.

Na reversu (naličju) kružno su položene zvjezdice sa zastave Europske Unije u čijem je središtu ispisana nominala od 100 ecua. Odmah ispod nominale upisana je godina izdanja 1989, te podatak o količini zlata u kovanici i čistoći “1 oz 999”. Izvan kruga europskih zvjezdica ispisano je ime države Belgije na tri jezika: België, Belgique i Belgien.

Promjer kovanice iznosi 37 milimetara, a izdana je u 50 tisuća primjeraka.