Jednostruki dukat Franc Ios

Numizmatika, jednostruki dukat Franc Ios, Franjo Josip, Austrija

Popularnost kovanice jednostruki dukat seže nekoliko stoljeća unatrag. Austro-Ugarska Monarhija dukate s prikazom vladara počela je proizvoditi prije više od 200 godina. Jednostruki dukat Franc Ios na kojemu je prikazan lik cara Franje Josipa prvi puta se u optjecaju pojavio 1852. godine, odnosno, tri godine nakon što je Franjo Josip preuzeo Habsburški tron. U isto vrijeme počela je proizvodnja i četverostrukog dukata s likom Franje Josipa.

Cijena: 1.195,63 kuna ili 159,15 eura

Posjedujete li jednostruki dukat? Želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Europske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup dukata i plaćanje vrši se u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u drugim područjima regije.

Dukat je nominalna vrijednost

Riječ “dukat” označava kovanicu točno određenih kovničkih svojstava. Riječ je o kovanici mase 3,4909 grama i čistoće zlata 986 tisućinki ili 98,6 posto. Budući da su dukati u međunarodnoj trgovini korišteni mnoga stoljeća, iskusni trgovci mogli su uvijek izraziti vrijednost pojedine robe na tržištu u dukatima. Na taj je način trgovina među narodima i bogatim pojedincima postala standardizirana i stoga umnogome olakšana.

Jednostruki dukat Franc Ios izgledom kakvoga danas poznajemo i najčešće viđamo na narodnim nošnjama Slavonije prvi put je iskovan 1872. godine. Riječ je o kovanici s likom cara Franje Josipa u srednjim godinama na aversu, s lovorovim vijencem na glavi. Natpis oko njegove glave glasi: “Franc Ios I D G Avstriae Imperator”.

Na reversu je prikazan tradicionalni austrijski dvoglavi orao s kraljevskim grbom na prsima. Oko orla ispisan je tekst “Lod Ill Rex A A” i ” Hvngar Bohem Gal”, te godina izdanja lijevo od orlovih glava. Jednostruki dukat Franc Ios nema ispisanu nominalu na reversu, budući da se smatralo kako je njegov oblik i dizajn dovoljan za prepoznavanje.

Izdanja kovanice jednostruki dukat Franc Ios

Dukati s likom Franje Josipa kovani u razdoblju između 1852. i 1872. godine kovani su u količinama između 50 i 150 tisuća primjeraka godišnje. Broj iskovanih primjeraka 1872. godine i kasnije znatno se povećao, tako da je, primjerice, 1877. iskovano 823 tisuće primjeraka, 1876. 680 tisuća, a 1873. 516 tisuća primjeraka. Znatne količine proizvedene su i u 20. stoljeću, budući da ni jedne godine od 1901. do 1915. nije proizvedeno manje od 300 tisuća komada.

Bečka kovnica Münze Österreich nastavila je s proizvodnjom kovanice jednostruki dukat Franc Ios i nakon raspada Austro-Ugarske Monarhije. Dukati koji se proizvode još i danas imaju utisnutu 1915. kao godinu izdanja.