Zlatnik 8 Fl 20 Fr Franciscvs Iosephvs

Zlatnik 8 Fl 20 Fr Franciscvs Iosephvs, Austrija

Prvo izdanje austro-ugarske kovanice, numizmatika, zlatnik 8 Fl 20 Fr Franciscvs Iosephvs u optjecaju se pojavilo 1870. godine nakon što je Austro-Ugarska Monarhija pristupila Latinskoj monetarnoj uniji

Cijena: 1.911,18 kuna ili 254,40 eura

Zlatnik 8Fl 20 Fr jest kovanica dualne (dvostruke) nominale od 8 florina, odnosno, 20 franaka, koju je svaka zemlja Unije kovala prema točno određenim specifikacijama. Ova kovanica u optjecaj je puštena istovremeno s kovanicom zlatnikom 4 Fl 10 Fr.

Ukoliko posjedujete ovaj zlatnik i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Europske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i novčanu isplatu obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će za vas procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost. Ako kovanica ima vrijednost znatno veću od vrijednosti zlata od kojega je iskovana, možemo organizirati prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o zlatniku

Na obverzu kovanice zlatnik 8 Fl 20 Fr Franciscvs Iosephvs nalazi se lik cara Franje Josipa Prvog u srednjim godinama, s lovorovim listom na glani, te bradom i brkovima. Oko njegove glave ispisan je tekst “Franciscvs Iosephvs I D G Imperator Et Rex”. Kovanica numizmatika ima isti lik cara Franje Josipa kao i zlatna kovanica nominale 4 fl 10 fr.

Revers kovanice sadrži dvoglavoga orla, simbola austrijskoga dijela monarhije koji drži mač u kandžama. Na orlovim grudima nalazi se kraljevski grb. Oko orla uz rub kovanice ispisan je tekst “Imperivm Avstriacvm”. Lijevo i desno od orlova repa ispisana je nominala 8 Fl 20 Fr, a na dnu je utisnuta godina izdanja.

Franjo Josip Prvi Austro-Ugarskom Monarhijom započeo je vladati 1848. godine nakon što je prethodni austrijski vladar Ferdinand bio prisiljen abdicirati natjeran revolucionarnim zbivanjima. Franjo Josip bio je Ferdinandov nećak i u tom je trenutku bio prvi u liniji nasljeđivanja habsburške krune.

Izdanja kovanice zlatnik 8 Fl 20 Fr Franciscvs Iosephvs

Kovanica numizmatika zlatnik 8 Fl 20 Fr Franciscvs Iosephvs nikada nije bila kovana u milijunskim tiražama. Najbrojnije izdanje bilo je otkovano 1889. godine, i to u nešto više od 200 tisuća primjeraka. Izdanja s više od 100 tisuća primjeraka kovana su od 1886. do 1888, potom 1882. godine i zatim od 1885. do 1889. Najrjeđe izdanje je ono iz 1872. godine, kada je otisnuto svega 5 tisuća primjeraka, te iz 1891. godine kada je otkovano 19 tisuća primjeraka.

Zadnje izdanje iskovano je 1892. godine, a austrijska kovnica Münze Österreich još i danas proizvodi pretisak kovanice zlatnik 8 Fl 20 Fr Franciscvs Iosephvs s tom godinom izdanja.