Zlatnik 10 coronae Franc Ios, car Franjo Josip I

Zlatnik 10 coronae Franc Ios, lik cara Franje Josipa, Austrija

Lik cara Franje Josipa nalazi se na kovanici zlatnik 10 coronae Franc Ios (nominala 10 kruna). Prvo izdanje ove zlatne kovanice, numizmatike, u optjecaju se pojavilo 1892. godine, istovremeno s kovanicom od 20 coronae. Lovorov vijenac nalazi se na carevoj glavi. Prikazan lik cara Franje Josipa iz njegovih je srednjih godina.

Cijena: 1.003,37 kuna ili 133,56 eura

Franjo Josip I bio je vladar Austro-Ugarske Monarhije gotovo 68 godina. Svoju je zemlju uveo u prvi svjetski rat. Umro je potkraj 1916. godine, ne doživjevši ratni poraz i raspad države nad kojom je vladao.

Obvers numizmatike, zlatnik 10 coronae Franc Ios, sadrži bistu Franje Josipa u srednjim godinama, s tekstom oko glave: “Franc Ios I D G Imp Avstr Rex Boh Gal Ill Etc Et Ap Rex Hvng”. Na reversu se nalazi ispisana nominala arapskim (10 Cor.) i rimskim brojkama (X coronae). I godina izdanja također je ispisana na dva načina, arapski i rimski.

Na obversu kovanice, zlatnik 10 coronae Franc Ios dvogavi je orao s široko raskriljenim krilima, te s kraljevskom krunom na vrhu. U središtu, na prsima orla, nalazi se kraljevski grb.

Ukoliko posjedujete ovaj zlatnik i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Europske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i novčanu isplatu obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će za vas procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost. Ako kovanica ima vrijednost znatno veću od vrijednosti zlata od kojega je iskovana, možemo organizirati prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Izdanja kovanice zlatnik 10 coronae Franc Ios

U najvećem broju primjeraka ova je kovanica, zlatnik 10 coronae Franc Ios proizvedena 1905. godine (rimski: MDCCCCV), i to u više od 1,9 milijuna komada. Godine 1897. (rimski: MDCCCXCVII) ova je zlatna kovanica proizvedena u 1,8 milijuna primjeraka. Osobito vrijedni primjerci, zbog toga što se mogu naći vrlo rijetko, iz godine su 1893. Također i primjerci iz 1892. godine imaju nešto veću vrijednost kao numizmatika. Osim navedenih godina izdanja, ova je kovanica kovana i 1896. godine u nešto više od 200 tisuća, te 1906. godine u oko milijun primjeraka.

Zadnje izdanje s likom cara Franje Josipa u srednjim godinama pojavilo se u optjecaju 1906. godine. Prvo iduće izdanje sadržavalo je lik cara u poznijim godinama.