Zlatnik 4 Fl 10 Fr Franciscvs Iosephvs

Zlatnik 4 Fl 10 Fr Franciscvs Iosephvs, Austrija numizmatika

Kovanica zlatnik 4 Fl 10 Fr Franciscvs Iosephvs dualne nominale 4 florina i 10 franaka prvi je put u optjecaj kao numizmatika puštena 1870. godine zajedno s većom kovanicom zlatnikom od 8 Fl 20 Fr.

Cijena: 954,45 kuna ili 127,05 eura

Zlatnu kovanicu dualne nominale Austro-Ugarska Monarhija počela kovati nakon pristupanja Latinskoj monetarnoj uniji. Radi se o kovanicama standardne veličine koje su s različitim motivima kovale i druge članice Unije.

Ako u svome posjedu imate ovaj zlatnik i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike kovane u Europi otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i novčanu isplatu obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će za vas procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost. Ukoliko kovanica ima vrijednost znatno veću od vrijednosti zlata od kojega je iskovana, možemo organizirati prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o zlatniku

Austro-Ugarska Monarhija jedina je članica Unije koja je vrijednost svojih kovanica iskazivala u dvije nominale, u florinima i u francima. Florini su predstavljali lokalnu austrijsku, odnosno, ugarsku valutu, dok su franci bili međunarodno prepoznatljiva valutna mjera.

Na obverzu kovanice numizmatika nalazi se lik cara Franje Josipa I s brkovima i bradom. Na glavi mu se nalazi lovorov vijenac, kao simbol pobjede. Oko imperatorove glave, uz rub kovanice zlatnik 4 Fl 10 Fr Franciscvs Iosephvs ispisan je tekst “Franciscvs Iosephvs  I D G Imperator Et Rex”. Obvers zlatne kovanice sadrži tradicionalni dvoglavi orao, simbol austrijskoga dijela Monarhije. Dualna nominala zlatne kovanice numizmatika zlatnik 4 Fl 10 Fr Franciscvs Iosephvs ispisana je s lijeve i desne strane orlova repa. Skraćenica “Fl” označava nominalnu vrijednost u florinima, a skraćenica “Fr” označava nominalnu vrijednost u francima. Na dnu ispod orlova repa ispisana je godina izdanja. Lijevo i desno od orla ispisane su riječi “Imperivm Avstricvm”.

Izdanja kovanice zlatnik 4 Fl 10 Fr Franciscvs Iosephvs

Kovanica zlatnik 4 Fl 10 Fr Franciscvs Iosephvs numizmatika kovana je u razdoblju od 1870. do 1892 godine. Ukupne godišnje količine proizvedenih kovanica rijetko su premašivale 10 tisuća primjeraka. To se dogodilo samo dvaput, 1885. godine, kada je proizvedeno 38 tisuća primjeraka ovog zlatnika i 1891. kada ih je proizvedeno 11 tisuća.

Ipak, treba naglasiti da se zlatna kovanica identičnih svojstava u istome dizajnu i s 1892. godinom utisnutom na naličje još i danas proizvodi u bečkoj kovnici Münze Österreich. Dakle, kovanice zlatnik 4 Fl 10 Fr Franciscvs Iosephvs s godinom izdanja 1892. nemaju dodatnu numizmatičku vrijednost, nego se tretiraju kao investicijski zlatnici.