Zlatnik 25 schilling orao

Zlatnik 25 schilling orao, numizmatika, zlatna kovanica

Nakon propasti Austro-Ugarske Monarhije, jedna od zemalja nastala na njezinim ruševinama bila je i Republika Austrija. Budući da je u to vrijeme Austrija imala dugu tradiciju izdavanja numizmatika od plemenitih kovina, tadašnja je vlada odlučila tu tradiciju i nastaviti. Tako je nastao i zlatnik 25 schilling orao s raskriljenim orlom na naličju, uobičajenim motivom s ranijih zlatnika izdavanih u Beču.

Cijena: 1.741,68 kuna ili 231,83 eura

Posjedujete zlatnik 25 schilling koji želite ponuditi za otkup? Ili pak samo želite procjenu njegove numizmatičke vrijednosti? Obratite nam se s povjerenjem. Nudimo najpovoljniju cijenu otkupa zlatnika na regionalnom tržištu. Za numizmatički vrijedne primjerke organiziramo prodaju kovanice putem inozemne aukcijske kuće. Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu.

Izdanja kovanice zlatnik 25 schilling orao

Orao na grudima ima austrijski grb, a u kandžama drži srp i čekić, što je u skladu s tadašnjom vrlo složenom političkom situacijom u Austriji koja je bila na rubu boljševičke revolucije. Iznad i ispod orla ispisano je ime države u kojoj je kovanica izdana “Republik Österreich”.

Kovanica zlatnik 25 schilling orao ima jedinstvena kovnička svojstva kakva nisu viđena prethodnih godina u austrijskoj zlatnoj numizmatici. Dok austro-ugarske zlatne kovanice numizmatika s kraja 19. i početka 20. stoljeća uglavnom ima standardizirane mjere dukata, krune i franka (odnosno, Latinske monetarne unije), prvi zlatnik Republike Austrije prekinuo je tu tradiciju. Njegova je masa 5,881 grama a masa čistoga zlata 0.1702 unci.

Podaci o nakladi zlatnika

Kovanica 25 schilling orao izdavan je u razdoblju od 1926. do 1934. godine. Više od dvjesto tisuća primjeraka proizvedeno je u dvjema godinama: 1926. i 1929. Značajne količine ovih zlatnika – između 100 i 200 tisuća primjeraka – proizvedene su 1928, 1930. i 1931. Najrjeđe izdanje ove kovanice kovano je 1933. godine kada je proizvedeno manje od 5000 primjeraka, pa zbog toga zlatnik 25 schilling orao koji ima utisnutu navedenu godinu ima i nešto veću numizmatičku vrijednost. Relativno je rijetko i izdanje iz 1934. godine, kada je proizvedeno oko 11 tisuća primjeraka.

Avers kovanice zlatnik 25 schilling orao sadrži nominalu od 25 schillinga prominentno smještenu u središte kovanice. Lijevo i desno od brojke nalaze se maslinove grančice, a na dnu aversa prikazana su dva žitna klasa. Godina izdanja razdijeljena je klasom.