Zlatnik 20 coronae Franc Ios, car Franjo Josip I stariji

Zlatnik 20 coronae Franc Ios stariji

Pred kraj života austrijskoga cara Franje Josipa I, izdana je kovanica zlatnik 20 coronae Franc Ios (nominala 20 kruna) s carevim likom u poodmaklim godinama. Prvo izdanje ove kovanice numizmatika u optjecaj je pušteno 1909. godine i kovano je sve do careve smrti 1916. godine. Osim izdanja s prikazanim dizajnom, postojalo je još slično izdanje s drugačijim reversom iz 1908. godine koje je u optjecaj pušteno u povodu 60. obljetnice vladavina cara Franje Josipa I.

Cijena: 2.006,74 kuna ili 267,12 eura

Ako posjedujete zlatnik 20 coronae Franc Ios koji želite ponuditi za otkup ili pak želite procjenu njegove numizmatičke vrijednosti, svakako nas kontaktirajte. Procjenu i otkup obavljamo i za sve druge zlatnike iz našeg kataloga. Nudimo najpovoljniju cijenu otkupa zlatnika na tržištu. Ukoliko je vaša kovanica numizmatički zanimljiva, predložit ćemo vam prodaju putem inozemne aukcijske kuće. Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu.

Ukratko o zlatniku

Lik cara Franje Josipa I u starijoj dobi bez krune ili lovorovog vijenca na glavi prikazan je na obversu (licu) ove zlatne kovanice. Oko careve glave okrenute udesno ispisan je tekst “Franc Ios I D G Imp Avstr Rex Boh Gal Ill Etc Et Ap Rex Hvng”.

Dvoglavi orao nalazi se na reversu kovanice zlatnik 20 coronae Franc Ios. U središtu reversa numizmatika kovanice postavljen je austrijski grb, a lijevo i desno uz rub ispisana je nominala rimskim brojevima “XX coronae” i, također rimskim brojevima, godina izdanja. Uz donji rub lijevo i desno od orlova repa stoji nominala ispisana arapskim brojevima “20 Cor”. Ispod repa još jednom je arapskim znamenkama ispisana godina izdanja.

Kovanica zlatnik 20 coronae Franc Ios ima promjer 21 milimetar.

Izdanja kovanice zlatnik 20 coronae Franc Ios

Najveći broj kovanica zlatnik 20 coronae Franc Ios izdan je u razdoblju od 1908. do 1910. godne. Izdanje iz 1909. (rimski: MDCCCCIX) iskovano je u 227 tisuća primjeraka, a izdanje iz 1910. (rimski: MDCCCCX) u 386 tisuća. Izdanje iz 1908. godine – koje na sebi nominalnu vrijednost i godinu izdanja nema ispisanu rimskim znamenkama, nego umjesto toga ima utisnut prigodni tekst “Dvodecim Lvstris Gloriose Peractis” u povodu 60. godišnjice vladavine cara Franje Josipa – proizvedeno je u 188 tisuća primjeraka.

Istovremeno s promjenom dizajna kovanice od 20 kruna (car Franjo Josip u starijoj dobi), u optjecaj je ušla i slična zlatna kovanica od 10 coronae (10 kruna).