Četverostruki dukat Franc Ios, Franjo Josip

Četverostruki dukat Franc Ios

Jedan od najpopularnijih i najrasprostranjenijih zlatnih kovanica numizmatika na području zemalja južne i jugoistočne Europe upravo je četverostruki dukat Franc Ios.

Cijena: 4.782,50 kuna ili 636,60 eura

Posjedujete li ovaj dukat i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Europske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup dukata i isplata novca obavlja se u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u drugim područjima regije.

Ukratko o dukatu

Prvo izdanje kovanice četverostruki dukat Franc Ios u optjecaj je pušteno 1852. godine, premda tradicija izdavanja četverostrukih dukata s likom prethodnih austro-ugarskih careva seže još mnogo godina prije. Početkom 19. stoljeća na velikome dukatu bio iskovan lik Franciscvsa I, austrijskoga cara, a kasnije i cara Ferdinanda koji je zbog revolucionarne političke situacije abdicirao 1848. godine, prepustivši habsburški tron Franji Josipu.

Dukat kao numizmatika bio je svojevrsna međunarodno priznata valuta, koja je često korištena kao sredstvo trgovinske razmjene među državama, ali i među bogatim pojedincima. Može se reći da je dukat bio univerzalni jezik trgovine sve do suvremenih dana.

Obvers kovanice četverostruki dukat Franc Ios prikazuje bistu mladoga cara Franje Josipa u svečanoj carskoj odori i s lovorovim vijencem na glavi. Polukružno iznad njegove glave ispisan je tekst “Franc Ios I D G Avstriae Imperator”. Revers ili naličje kovanice sadrži dvoglavoga orla s mačem u kandžama. Iznad orlovih glava utisnuta je carska kruna, a kružno oko orlova ispisan je tekst “Lod Ill Rex A A” i “Hvgar Bohem Gal”. U gornjem lijevom dijelu kovanice ispisana je godina izdanja, a na dnu ispod orlovih nogu u zagradi je navedena nominala od četiri dukata (4).

Izdanja kovanice četverostruki dukat Franc Ios

Dizajn kovanice četverostruki dukat Franc Ios kakav najčešće viđamo nastao je 1872. godine. Tada je naime prvi put iskovan četverostruki dukat s upravo onim svojstvima i detaljima kakvoga ga bečka kovnica Münze Österreich proizvodi i danas, i to s utisnutom 1915. kao godinom izdanja.

Izdanje iz 1872. iskovano je u približno 12 tisuća primjeraka, a zatim se broj proizvedenih kovanica četverostruki dukat Franc Ios iz godine u godinu povećavao, te je 1892. godine dosegnuo brojku od 58 tisuća primjeraka. Četverostuki dukat Franc Ios nastavio se kovati i početkom 20. stoljeća, tako da je izdanje iz 1906. iskovano u 123 tisuće, iz 1911. u 142 tisuće, a i u 1912. godine u čak 150 tisuća primjeraka.

Osim četverostrukih, popularni i rasprostranjeni su također i jednostruki dukati s likom cara Franje Josipa.