gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Zlatnik 10 leva Ferdinand knez Bugarski

Numizmatika, zlatnik 10 leva Ferdinand knez Bugarski, zlatna kovanica

Lik austrougarskog časnika, izdanka kraljevske loze iz koje su potekli brojni europski vladari, nalazi se na kovanici zlatnik 10 leva Ferdinand knez Bugarski.

Cijena: 805,11 kuna ili 108,63 eura

Ako u svome posjedu imate zlatnik 10 leva Ferdinand knez Bugarski koji želite ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Europske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i isplatu novca obavljamo u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u drugim područjima regije. Numizmatički stručnjaci obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost. Ukoliko kovanica ima vrijednost znatno veću od vrijednosti zlata od kojega je iskovana, možemo organizirati prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o motivu zlatnika

Ferdinand je svoju relativno uspješnu karijeru započeo kao knez nezavisnog kneževstva Bugarske, koja je u to vrijeme formalno bila dio Otomanskog carstva. Bugarska narodna skupština pozvala ga je da preuzme prijestolje kako bi – nakon izvojevane autonomije od Turske u rusko-otomanskome ratu – bilo onemogućeno da zemlja postane provincija carske Rusije. Nakon što je Bugarska 1908. godine i službeno proglasila neovisnost, Ferdinand je svoju kneževsku titulu zamijenio za titulu cara.

Nakon prvoga svjetskog rata i predaje Bugarske saveznicima, Ferdinand je abdicirao u korist svojeg sina Borisa III kako bi sačuvao bugarsko prijestolje za svoju obitelj. Nakon što je abdicirao, živio je u egzilu u Njemačkoj sve do smrti 1948. godine, doživjevši da oba njegova sina umru prije njega u vrtlogu drugoga svjetskog rata, te potom bugarske socijalističke revolucije.

Opis kovanice zlatnik 10 leva Ferdinand knez Bugarski

Kovanica zlatnik 10 leva Ferdinand knez Bugarski ima vrlo sličan dizajn kao i zlatna kovanica nominale 20 leva. Na obversu je utisnut lik kneza Ferdinanda u profilu okrenutog ulijevo. Tekst ispisan bugarskom ćirilicom kružno je postavljen oko vladareve glave, a glasi “Ferdinand I. Bulgarski Knjaz”.

Vladarski grb s lavom uzdignutim na stražnje noge nalazi se na reversu (naličju) kovanice zlatnik 10 leva Ferdinand knez Bugarski. Iznad grba postavljena je kneževska kruna s križem. Nominala kovanice “10 leva” ispisana je razdvojeno, lijevo i desno od grba. Ispod grba, blago polukružno uz donji rub kovanice ispisana je godina izdanja, koja je od ostatka teksta na obversu razdvojena dvjema petokrakim zvijezdama.

Kao i zlatna kovanica veće nominale, zlatnik 10 leva Ferdinand knez Bugarski proizvodio se samo jedne godine, 1894. Ukupna naklada, uključujući i manju količinu dokaznih ili “proof” primjeraka, iznosila je 75 tisuća komada.

Ukupna masa u gramima: 3.2258

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.0933