Investicijski zlatnik Zlatni orao, Sjedinjene Države

Investicijski zlatnik Zlatni orao, Sjedinjene Američke Države

Američki investicijski zlatnik Zlatni orao (Golden eagle) jedan je od najpoznatijih i najcjenjenijih ulagačkih buliona na svijetu.

Cijena 1 unce: 10.508,02 kuna ili 1.407,52 eura
Cijena 1/2 unce: 5.254,01 kuna ili 703,76 eura
Cijena 1/4 unce: 2.627,00 kuna ili 351,88 eura
Cijena 1/10 unce: 1.050,80 kuna ili 140,75 eura

Ako u svome posjedu imate investicijski zlatnik Zlatni orao koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike kovane diljem svijeta otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i izvan Zagreba.

Ukratko o zlatniku

Zlatni orao proizvodi se u veličinama od jedne unce čistoga zlata i nominale 50 američkih dolara, od pola unce čistoga zlata i nominale 25 američkih dolara, četvrtine unce čistoga zlata i nominale 10 američkih dolara i desetine unce čistoga zlata i nominale 5 američkih dolara. U opisu veličine naglašavamo kako se radi o masi čistoga zlata izraženoj u uncama, budući da je ukupna masa svake kovanice nešto veća, i to zato jer svaka kovanica ima oko 8,5 posto primjesa srebra i bakra koji zlatnik čine čvršćim i otpornijim na habanje.

Prvo izdanje kovanice investicijski zlatnik Zlatni orao u prodaju je pušteno 1986. i to zato jer je na svjetskome tržištu postojala potreba za jednim takvim ulagačkim proizvodom. Od tada pa sve do danas, ovaj je investicijski zlatnik proizveden u višemilijunskoj nakladi.

Opis kovanice investicijski zlatnik Zlatni orao

Lik djevojke koja personificira Pobjedu nalazi se na aversu (licu) kovanice investicijski zlatnik Zlatni orao. Reljef s aversa zasniva se na dizajnu koji se pojavljuje na kovanicama od 20 zlatnih dolara što su u optjecaju bile u razdoblju od 1907. do 1933. godine. Autor izvornoga dizajna bio je američki skulptor irskoga podrijetla Augustus Saint Gaudens. Desno od lika djevojke rimskim ili arapskim brojkama ispisana je godina izdanja.

Revers (naličje) kovanice sadrži lik orla kako slijeće u gnijezdo, a u kandžama drži maslinovu grančicu. Iznad motiva polukružno je ispisan tekst “UNITED STATES OF AMERICA”, a ispod je navedena nominala i količina čistoga zlata u kovanici (u rasponu od 1/10 OZ do 1 OZ FINE GOLD). Lijevo od orla ispisan je tekst E PLURIBUS UNUM, a desno “IN GOD WE TRUST”. Autor dizajna reversa američka je skulptorica Miley Tucker-Frost (rođena Busiek).

Investicijski zlatnik Zlatni orao proizvodi se u američkoj kovnici US Mint.

Zlatnik nominale 10 američkih dolara ima promjer 22 milimetara, nominale 5 dolara promjer 16,5 milimetara, a nominale 25 dolara promjer 27 milimetara.

Najveći zlatnik u seriji “Zlatni orao”, s nominalom od 50 dolara, ima promjer 32,7 milimetara.

Podaci u nastavku odnose se na zlatnik od jedne unce čistoga zlata:

Ukupna masa u gramima: 33.931

Udio mase zlata: 0.916

Masa čistog zlata u uncama: 1