gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Zlatnik 25 pesetas Alfonso XII, Španjolska

Zlatnik 25 pesetas Alfonso XII, Španjolska, numizmatika, kovanica

Kovanica zlatnik 25 pesetas Alfonso XII na aversu ima lik španjolskoga kralja koji je na vlast došao 1874. godine nakon državnog udara i propasti Prve republike. On i njegova majka,kraljica Izabela II, šest su godina bili u egzilu nakon što su revolucionarne snage srušile monarhiju 1868. godine.

Cijena: 1.886,79 kuna ili 254,26 eura

Prije povratka u Španjolsku, prijestolonasljednik Alfonso XII studirao je u Austriji i Francuskoj, a potom je sa 16 godina preuzeo španjolski tron. U svome kratkom životu – umro je s nepunih 28 godina od posljedica tuberkuloze i kolere – dva puta se ženio, budući da mu je prva supruga, princeza Maria de las Mercedes, umrla šest mjeseci nakon vjenčanja. S drugom suprugom, princezom Marijom Kristinom od Austrije, imao je troje djece. No, svojega prvog sina Alfonsa XIII – budućega kralja Španjolske – nije uspio upoznati, budući da ga je smrt pokosila prije nego što se mladi Alfonso rodio.

Ukoliko u svome posjedu imate zlatnik nominale 25 pesetas, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnika obavljamo u našem središnjem uredu. Putem interneta naši stručnjaci mogu obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika. Ta procjena potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice.

Opis numizmatika zlatnik 25 pesetas Alfonso XII

Avers (lice) numizmatika zlatnik 25 pesetas Alfonso XII sadrži lik mladoga španjolskoga kralja u tinejdžerskoj dobi, okrenutog u lijevi profil. Lijevo od vladareve biste ispisano je ime ALFONSO XII, dok je desno ispisan tekst POR LA G DE DIOS. Na dnu aversa, između dvije šestokrake zvijezde, utisnuta je godina izdanja.

Španjolski grb koji se sastoji od više različitih heraldičkih motiva – uključujući i propetoga lava, te utvrde s tri tornja – nalazi se u središtu reversa (naličja) zlatnika. Kružno oko grba ispisan je tekst REY CONST DE ESPANA, a pri dnu reversa utisnuta je nominala kovanice 25 PESETAS. Kovničke oznake “MS” i “M” dijele glavni tekst reversa od ispisane nominale.

Prve godine izdanja, 1881., zlatnik 25 pesetas Alfonso XII iskovan je u četiri milijuna i 366 tisuća primjeraka. To je ujedno bila i najtiražnija godina za ovu kovanicu. Nakon toga, samo je još 1884. godine proizvedeno više od milijun primjeraka. Zadnje izdanje u optjecaj je pušteno 1885. godine, i ono danas ima relativno najveću numizmatičku vrijednost.

Ukupna masa u gramima: 8.0645

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.2333